KdG Campus Zuid is eerste schoolgebouw in Vlaanderen met BREEAM Excellent-label

Prev Next

Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen is de allereerste school in Vlaanderen met het duurzaamheidslabel BREEAM Excellent. Dat blijkt uit een studie van het onafhankelijke ingenieursbureau Cenergie in opdracht van de ontwerpbureaus Stramien en RAU over duurzaam bouwen, de EPB-verslaggeving en de technieken.

Campus Zuid is sinds september de thuisbasis van 5.500 studenten in de opleidingen welzijn, onderwijs en gezondheidszorg, waarvan er 3.500 tegelijkertijd les kunnen volgen. Vijfhonderd personeelsleden werken er voor de ondersteunende diensten van de school. In totaal bedraagt de vloeroppervlakte 35.000 m², inclusief een kelderverdieping van 7.000 m² voor ongeveer 1.500 fietsen en 111 wagens.

Cenergie besteedde in zijn onderzoek bijzondere aandacht aan:
• Comfort en beleving: gezond binnenklimaat, akoestiek, luchtkwaliteit, lichttoetreding, veiligheid
• Energie: minimale CO2-emissie, energiebesparing, energierecuperatie, hernieuwbare energiebronnen
• Keuze van duurzame materialen en installaties gestoeld op een life cycle cost benadering: mogelijkheden tot gerecycleerd materiaal, verantwoord ontgonnen materialen, robuustheid

Het volledige gebouw wordt verlicht met ledtechniek voorzien van daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie. Er is geen actieve koeling voorzien, de temperatuur in de zomer wordt gemilderd door nachtventilatie en ramen die automatisch worden gestuurd. De zonnewarmte wordt buitengehouden door middel van een zonwering met kantelbare, optrekbare lamellen. Het principe van de verwarming is dat van een thermal grid, een vraag gestuurd netwerksysteem dat werkt op lage temperatuur. PV-panelen op het dak zorgen voor energieopwekking. De stookinstallatie is zo ontworpen dat ze kan op termijn kan worden aangesloten op het nog aan te leggen lokale warmtenet.

Door al deze maatregelen te combineren in een nieuw en deels bestaand en gerenoveerd gebouw dat gelegen is in de stad, behaalt het gebouw als eerste schoolgebouw in Vlaanderen het label BREEAM excellent.
 

21 december, 2016 - 16:30

Willemen General Contractor is opgericht in 1999 en vormde de basis voor het ontstaan van de Willemen Groep. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Cosimco, Franki Construct, Franki, Aswebo en Aannemingen Van Wellen.