Broel- en Verzetskaai-Herinrichting Leieoevers - Kortrijk

Beschrijving 

De omgeving van de Broeltorens is potentieel één van de mooiste plekken van de Kortrijkse binnenstad. Dit is een symboolplek en hét visitekaartje van Kortrijk. De plek is ook strategisch gelegen tussen het economische stadshart van Kortrijk en het Buda-eiland met de nieuwe Leieboorden. De potenties worden echter niet waar gemaakt door de huidige inrichting. Voor een interessante beleving van het water is de afstand tussen de straat en het water te groot (nu gemiddeld 3,50m). Bovendien staat de omgeving vol geparkeerde wagens.

Het belangrijkste uitgangspunt bij de herinrichting is het verbeteren van het contact met het water. Daarom werd voorgesteld om de kaaimuren te verlagen (cfr. Graslei in Gent) en het niveau van het plein geleidelijk te laten dalen tot een halve meter boven het water. Dit is mogelijk geworden door de verbredingswerken aan de Leie, waardoor het overstromingsgevaar in de binnenstad is geweken. Door dit aan weerszijden te doen, ontstaat eenzelfde soort ervaring als aan het Koning Albertpark. Daar is het één groot park, waar de Leie doorheen vloeit. Hier aan de Broeltorens, wordt het één plein, waar de Leie door stroomt. Op die manier ontstaat aan de Broeltorens een zeer aangename en kwaliteitsvolle verblijfsruimte, waar plaats is om te wandelen en te zitten.

Aswebo behoort sinds 2011 tot de Willemen Groep, één van de grotere spelers in de bouwsector. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Willemen General Contractor, Cosimco, Franki Construct, Franki en Aannemingen Van Wellen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Broelkaai, Kortrijk, West-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Waterwegen en Zeekanaal
Bedrag 
€3.488.000
Start werken
03-2017