Elisabeth Center - Antwerpen

Prev Next
Beschrijving 

De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen; wie kent ze niet? Grote sterren als Bruce Springsteen en Jacques Brel traden er op. Willemen is in juni 2014 gestart met de bouw van een nieuwe topzaal met internationale allure op dezelfde plaats. Het geheel krijgt ook een nieuwe naam: Elisabeth Center Antwerp.

Het Elisabeth Center Antwerp, vlak bij het Centraal Station, wordt uitgerust met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen. De nieuwe concert- en congreszaal maakt deel uit van een volwaardig complex en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO en met de dierentuin zelf. De capaciteit van de zaal varieert tussen de 1.825 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum krijgt er twee grote zalen bij, 550 m² op het gelijkvloers en 450 m² op de eerste verdieping.

Het Elisabeth Center Antwerp wordt een ideale omgeving voor klassieke muziek, maar ook rock, pop, wereldmuziek en musicals krijgen een plaats in de nieuwe zaal. Nationale en internationale congressen zullen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier kunnen verwelkomen. Het Elisabeth Center Antwerp wordt ook de thuishaven van de Filharmonie.

Het ontwerp komt van de hand van het Britse architectenbureau Ian Simpson in samenwerking met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek. De THV Elisabeth staat in voor de bouw en afwerking van het project en bestaat uit Willemen General Contractor, Heijmans nv en Verstraete & Vanhecke. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de nieuwste normen op het vlak van duurzaamheid en milieu.

Enkele cijfers op een rij:

  • het totale complex is een 25.000m2 groot
  • de Koningin Elisabethzaal telt 2.000 zitjes
  • er worden drie torenkranen gebruikt
  • het gebouw rust op ongeveer 500 funderingspalen
  • er wordt 820 kalenderdagen aan gewerkt
  • er wordt 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal verwerkt
  • er worden 17.600 m2 welfsels aangevoerd
  • het zwaarste dakspant weegt 35 ton
  • het complex zal 17 liften bevatten
  • het podium bestaat uit 12 individueel beweegbare delen.

Categorie: Gebouwen; Sport & Ontspanning - Renovatie

Willemen General Contractor is opgericht in 1999 en vormde de basis voor het ontstaan van de Willemen Groep. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Cosimco, Franki Construct, Franki, Aswebo en Aannemingen Van Wellen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Nieuwbouw en renovatie van een concertzaal (huidige Kon. Elisabethzaal) met congrescentrum
Koninging Astridplein 26, Antwerpen, Antwerpen, België
Bouwheer 
KMDA Departement Projecten
Bedrag 
€49.000.000
Architecten 
Ian Simpson Architects
Kirkegaard Associates
Bureau Bouwtechniek
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen, Heijmans, Verstraete Vanhecke
Uitvoeringstermijn
2 jaar 5 maanden
Start werken
06-2014
Einde werken
11-2016