Heraanleg 't Zand en Vrijdagmarkt - Brugge

Beschrijving 

Het plan - dat revolutionair is door zijn eenvoud - komt in een notendop neer op de verhuis van de fontein naar een andere locatie, het doortrekken van de Boeveriestraat, heel wat extra bomen en het openleggen van een oude arm van de Reitjes (Kapucijnenrei), zodat het mogelijk zal zijn om het water van heel dichtbij te 'voelen' op ’t Zand. ’t Zand zal niet zomaar een dak boven een parking zijn, maar een volwaardige mogelijkheid om de binnenstad te vergroten. Het biedt hiernaast de mogelijkheid om het Concertgebouw gedeeltelijk in een park te plaatsen. Dit ontwerp zorgt er voor dat de huidige functies van het plein behouden blijven: degelijk en sterk voor alle activiteiten en ontmoetingen die er plaatsvinden: een plein om te verblijven.

Het autoverkeer wordt maximaal gereduceerd, maar voorziet toch in de bereikbaarheid en aansluiting van de omliggende straten. Het plein volgt hierbij hetzelfde verkeersregime als in de binnenstad.

De rijweg langsheen de pagodes verdwijnt en moet zorgen voor een betere relatie tussen het plein en de terrassen. Het busverkeer en het uitgaand stadsverkeer zal zich situeren in het westelijk deel van het plein (kant Vrijdagmarkt). Er wordt rekening gehouden met het behoud van het aantal op- en afstapplaatsen en met het behoud van de huidige buslijnen. Er zal meer plaats zijn voor het bovengronds stallen van fietsen. De fietsenstalling onder het plein zal toegankelijk gemaakt worden door aangepaste trappen.
 

Aswebo behoort sinds 2011 tot de Willemen Groep, één van de grotere spelers in de bouwsector. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Willemen General Contractor, Cosimco, Franki Construct, Franki en Aannemingen Van Wellen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
't Zand, Brugge, West-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Stad Brugge
Bedrag 
€11.035.000
Start werken
01-2017