[VIDEO] Willemen Groep en VR in Z-New Technologies

Prev Next

Kanaal Z duikt in de reeks Z-New Technologies in de wereld van nieuwe en innoverende technologieën voor bedrijven. En zo kwam de businesszender bij Willemen Groep terecht. Want, zo klinkt het in de inleiding van de reportage: “Willemen Groep is een van de eerste bedrijven in Europa die de technologie van virtual reality omarmde.”

Z-New Technologies heeft het onder meer over de awardwinnende VR-campagne ‘Step into your future’, waarmee de Willemen Groep sinds oktober 2015 uitpakt. De bouwgroep rust sindsdien allerminst op zijn lauweren en is razend ambitieus. Willemen Groep zette de voorbije maanden tal van stappen om VR, maar ook AR (augmented reality) en nog andere nieuwe technologieën te implementeren in het bouwproces.

Zo kunnen klanten van de groep voortaan hun toekomstige bouwproject of woning bezoeken in VR. “En we gaan verder dan dat”, zegt directeur IT Kris Mampaey. “Want onze klanten kunnen in die omgeving meteen ook de materialen en aankleding kiezen. Een witte of toch liever een houten keuken? Je kiest ‘on the spot’ en ziet meteen welke impact jouw keuzes hebben op de planning en het budget. Om dit project gestalte en vorm te geven, werken we samen met POW 3D Design Studio.”

Digitale revolutie

Ook op het vlak van organisatie en structuur bereidt de Willemen Groep zich voor op de toekomst. Er werd een directeur business transformaties, een innovatiecoördinator en een manager innovatie & digitalisatie aangesteld. “Deze mensen zijn dag in dag uit bezig met uit te zoeken hoe de groep kan blijven innoveren. De bouwsector staat vandaag aan de poort van een nieuw tijdperk. De komende jaren zullen tal van nieuwe technologieën de digitale revolutie voor de bouw op sleeptouw nemen. In de stevige concurrentiestrijd die de bouwsector kenmerkt, is het een absolute must om mee te zijn met vernieuwende technologieën”, zegt CEO Tom Willemen.

BIM

Een voorbeeld van een nieuwe technologie in de bouw is het Bouw Informatie Model of kortweg BIM. De Willemen Groep werkt steeds meer met BIM, waarbij een bouwwerk wordt opgebouwd in een 3D model dat alle beschikbare gegevens verzamelt en verwerkt. Kris Mampaey: “Als er zaken mislopen op werven, heeft dat vaak te maken met misinterpretatie. Meer bepaald door het feit dat je een gebouw, tunnel of brug aan het bouwen bent, waarvoor je je moet baseren op 2D plannen op papier of op een computerscherm. In tegenstelling tot het traditionele ontwerp- en bouwproces wordt er met BIM in één 3D model gewerkt. Het grootste voordeel wanneer alle partijen in één model werken, is dat iedereen over dezelfde gegevens beschikt. Alle betrokkenen kunnen onmiddellijk zien waar de knelpunten zich situeren en of aan alle regels wordt voldaan. We verwachten bovendien dat BIM de faalkosten met de helft zal verminderen.”

Bekijk de reportage van Z-New Technologies.
 

12 October, 2016 - 17:30