Eerste steen woonproject Renoir in Evere gelegd

Prev Next

Vanochtend werd op de werf Renoir in Evere de symbolische eerste steen gelegd door Nawal Ben Hamou (Staassecretaris Brussels Hoofdsttedelijk Gewest voor Huisvesting en Gelijke Kansen), Bieke Comer (Voorzitster Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij), Mathieu Vervoort (Voorzitter Everecity) en Ridouane Chahid (waarnemend burgemeester Evere, PS). Franki en Willemen Construct werken er sinds januari samen aan het project van Everecity en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) dat zal bestaan uit zes gebouwen met in totaal 166 wooneenheden en dat gelegen is tussen de Germinalwijk en het kerkhof van Brussel, in het hart van de centrumwijken van Evere. Renoir maakt deel uit van de duurzame dynamiek die Everecity sinds enkele jaren ontwikkelt.

De zes nieuwe gebouwen tussen de Veldstraat, de Auguste Renoirstraat en de Fernand Légerstraat werden ontworpen door MDW Architecture.Het welzijn van de toekomstige huurders staat centraal in de inrichting van het terrein, met onder andere de aanleg van twee voetgangerspleinen rond de twee blokken van drie gebouwen. De aangename leefruimten moeten ontmoetingen tussen de huurders en de wijk bevorderen. De totale investering voor het project bedraagt 41 miljoen euro.

Het gloednieuwe project is ontworpen op mensenmaat en biedt een brede waaier aan zeer energiezuinige appartementen met 1 tot 5 slaapkamers, die de bewoners comfort en controle over hun energieverbruik bieden. In de voet van de gebouwen worden activiteiten gestimuleerd door de inrichting van een polyvalente zaal en verschillende ruimten voor collectief gebruik. Onder de torens komen ondergrondse parkeergarages voor auto’s en fietsen.

De site is ontworpen om plaats te bieden aan 100 sociale woningen en 66 woningen van een andere categorie zodat er in elk gebouw voor een sociale mix wordt gezorgd die voor samenhang tussen de bewoners moet zorgen.

« Renoir sluit aan bij het soort projecten waarnaar we voor Everecity op zoek zijn: een innovatieve, energiezuinige structuur die het milieu respecteert en een nieuwe sociale dynamiek in de wijk creëert. Deze nieuwe locatie zal voor een positieve dynamiek in de Germinalwijk zorgen », aldus Mathieu Vervoort, Voorzitter van Everecity.

Sociale cohesie

De nieuwbouw bevindt zich op een terrein met veel biodiversiteit en is zo ontworpen dat de landschappelijke kwaliteiten behouden blijven, dat zachte mobiliteit wordt aangemoedigd en dat de stedelijke landbouwoppervlakten worden bestendigd als hefbomen voor sociale cohesie.

Yves Lemmens, Directeur-generaal van de BGHM ziet het als volgt: « Dit nieuwe project belichaamt zowel de sociale als de milieudoelstellingen die de sociale huisvestingssector zo na aan het hart liggen, met 166 zeer energiezuinige woningen die de sociale mix bevorderen in het hart van aangename groene ruimten ».

De werken zullen naar verwachting in 2025 voltooid zijn.

 

17 October, 2023 - 10:45

Since 1998 Franki has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.