P+R Merksem moet zorgen voor een slimme mobiliteit

Prev Next

De nieuwe park and ride aan de Bredabaan in Merksem is maandag officieel ingehuldigd. Vanaf 1 december kan je er voor 1 euro je auto een ganse dag veilig achterlaten. De stad bereiken doe je nadien via het openbaar vervoer of via een (elektrische) deelfiets of step. 

De bedoeling van de park and ride is dat zoveel mogelijk mensen hun auto parkeren aan de rand van de stad om er over te stappen op het openbaar vervoer. Het hypermoderne P+R Merksem biedt plaats aan 685 wagens en telt 16 laadpunten voor elektrische voertuigen. Het gebouw valt op door zijn lichte en open constructie, houten balken spelen de hoofdrol.

Anders dan bij een klassieke aanbesteding werd dit project al van bij de uitvoeringsstudie aan Franki Construct toevertrouwd. “Op die manier konden we de uitvoerings- en productieprocessen samen met de bouwheer, het studiebureau en de architect op elkaar afstemmen om zo op de meest efficiënte manier tot het beoogde eindresultaat te komen", zegt Rudy Aelvoet, algemeen directeur van Franki Construct. 

Oosterweel

Bedoeling was om een park and ride neer te zetten die perfect past in het geheel van het Oosterweelproject. De P+R moet met andere woorden de mobiliteit en leefbaarheid in en rond Antwerpen mee verbeteren. Die visie vinden we ook terug in de ontwerpkeuzes, de installatie van een regenwaterbuffer en de nodige uitbreidingsmogelijkheden naar nog meer laadpalen voor elektrische wagens.

Het werfteam werd in volle uitvoering geconfronteerd met de coronapandemie, die heel wat extra uitdagingen met zich meebracht. Rudy Aelvoet: "Het team heeft echter kosten noch moeite gespaard om alles op een veilige manier te organiseren. Ook bouwheer Lantis, studiebureau Sweco en architectenconsortium HUB mogen een pluim op hun hoed steken. We kijken er alvast naar uit om samen met Lantis, onze collega’s uit de Willemen Groep en het ganse ROCO-consortium de volgende stappen voor Oosterweel op een zelfde constructieve manier te realiseren.”

Bekijk de reportage van regionale zender ATV.

 

30 November, 2021 - 10:45

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.