PROJECT PDF
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965, groep@willemen.be
 
Turboverkeersplein R4WO - Oostakker
 

Project Details


Activities
Road construction
General roadworks
Asphalt works

Contractors
Willemen Infra

location
D. Eisenhowerlaan
9041 Oostakker
Belgium
Oost-Vlaanderen BE

Client
De Werkvennootschap

Start work 
02-2021


 

In februari 2021 zijn op de ring rond Gent de werken gestart voor de aanleg van een turboverkeersplein. Dat is een geavanceerde variant van de klassieke rotonde, met drie rijstroken en slimme verkeerslichten. Het gaat om een primeur voor ons land.

Het kruispunt aan Euro-Silo in Oostakker is een verkeersknelpunt waar op drukke momenten tot 6.000 voertuigen per uur passeren. Doordat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar moet kruisen, ontstaan er onveilige verkeerssituaties en wachttijden. Het turboverkeersplein moet dus zorgen voor een vlotter en veiliger autoverkeer in het Gentse havengebied. Want voor je het verkeersplein oprijdt, kies je de juiste rijstrook in functie van je bestemming. Slimme verkeerslichten detecteren hoeveel verkeer er is en springen automatisch op groen. Daarnaast komen er dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg ook voor fietsers enkele belangrijke verbeteringen aan. Een groene berm zal de fietssnelweg en de R4 van elkaar scheiden.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken gebeurt de aanleg van het verkeersplein in 8 verschillende fasen. Tijdens de eerste fase werken we aan de zuidelijke bocht van het turboverkeersplein. We leggen rijstroken voor het verkeersplein aan en plaatsen tijdelijke verkeerslichten. De werken in de eerste fase duren tot begin juli 2021. Als de zuidelijke bocht van het plein klaar is, starten we aan de noordelijke kant met de tweede fase. De verkeershinder blijft beperkt: er zijn tijdens de volledige duur van de werken geen omleidingen voor het autoverkeer, enkel versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Fietsers volgen een korte omleiding via het havengebied, omdat de fietssnelweg wordt onderbroken ter hoogte van het kruispunt.

Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (Belgium)
tel + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Aswebo, Aannemingen Van Wellen and the infrastructure department of Kumpen and is a leading road builder and asphalt and concrete manufacturer.