PROJECT PDF
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965, groep@willemen.be
 
Renovatie Les Goujons - Anderlecht
 

Project Details


Activities
Buildings
Residential

Contractors
Franki

location
Rue des Goujons 59-61-63
1070 Anderlecht
Belgium
BE

Client
Foyer Anderlechtois

Architects
Karbon' Architecture et Urbanisme

Temporary partnership
SM FRANKI/LOUIS DE WAELE

Engineering Office
BE Stoffel & Partners et A+Concept

Start work 
05-2020


 

Franki is in augustus 2020 samen met Louis De Waele gestart met de gevelrenovatie van Les Goujons in Anderlecht. Dat is een sociale woontoren met 18 verdiepingen en 380 appartementen die tijdens de werken gewoon bewoond blijven. De spectaculairste werken bestaan uit de afbraak van de bestaande balkons en de vervanging ervan door betonnen prefabbalkons met nieuwe funderingen.

Het gebouw omvat twee parallellepipedumvormige volumes die een open hoek vormen en die bereikbaar zijn via drie circulatiekernen. De gevels van Les Goujons zijn niet geïsoleerd, de ramen nog origineel. Bovendien creëren de balkons die in het verlengde van de betonplaten liggen, enorme koudebruggen. Het beton brokkelt af en de relingen zijn niet meer stabiel. Daarom krijgt de buitenschil van Les Goujons een grondige facelift. Goed voor een totaal van 36.673 m².

Om de passiefnorm te halen, worden alle appartementen voorzien van een gloednieuw ventilatiesysteem. Om dezelfde reden worden de bestaande balkons afgebroken en vervangen door nieuwe die zelfs een stukje groter zullen zijn dan de oude. Ook worden de huidige ramen vervangen door aluminium exemplaren met thermische onderbreking en energie-efficiënte beglazing. De buitengevel wordt geïsoleerd. Toch zal de oorspronkelijke uitstraling van het bouwwerk evenals de open benedenverdieping in Le Corbusierstijl behouden blijven.

Eyecatchers zijn de kolommen die de betonwanden over de volledige hoogte dragen. Een stalen galerijenstructuur zal worden opgehangen aan metalen balken, die op hun beurt vastgemaakt worden aan die betonwanden. De ganse buitenschil wordt gestript tot op de betonstructuur. De hele operatie zal vermoedelijk meer dan drie jaar in beslag nemen.

 

Franki

Chemin des moissons, 10
4400 Flémalle, Liege (Belgium)
tel +32 4 2505150 | +32 4 3493939
info@franki.be
www.franki.be

Since 1998 Franki has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.