Herbouw 8 bruggen Albertkanaal (cluster 2)

Description 

De nv Via T Albert werd door De Vlaamse Waterweg aangesteld voor de herbouw van acht bruggen over het Albertkanaal in Beringen, Paal-Tervant, Meerhout-Vorst, Lummen, Oelegem II (Ranst), Herentals-Herenthoutsesteenweg, Kuringen en de Hoogmolenbrug in Schoten. Via T Albert is een speciaal voor dit project opgerichte vennootschap die bestaat uit Franki Construct, Willemen Infra, HYE en Aelterman. De Federale Verzekering staat in voor de financiering van het project. In 2017 werden al zeven andere bruggen toegewezen aan Via T Albert.

De Vlaamse Waterweg en Via T Albert ondertekenden eind april 2019 het contract voor de tweede cluster van het PPS-project ‘Verhoging bruggen Albertkanaal’. Hiermee sluiten beide partijen een publiek-private samenwerkingsovereenkomst voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering alsook het 30-jarige onderhoud van acht nieuwe bruggen over het Albertkanaal met een vrije doorvaarthoogte van minimaal 9,10 meter. Na de brugverhogingen zullen schepen meer containers kunnen vervoeren en wordt het Albertkanaal een nog aantrekkelijker alternatief voor het vrachtwagentransport.

Het gaat om zeven stalen boogbruggen van hetzelfde type als cluster 1 - zo worden de ontwerpkosten beperkt en kunnen de werken versneld worden uitgevoerd - en één tuiburg aan de Herenthoutsesteenweg in Herentals. Voor iedere brug wordt gezocht naar de beste manier om de nieuwe brug met minimale hinder te bouwen. In sommige gevallen kan de nieuwe brug naast de bestaande brug gebouwd worden om de verkeersonderbreking te beperken. Twee naastliggende bruggen zullen ook nooit gelijktijdig onderbroken zijn.

Willemen Infra, le plus important constructeur de routes belge, a vu le jour le 1er juillet 2018 de la fusion entre Aswebo, Aannemingen Van Wellen et le département infra de Kumpen.

Depuis 1998, Franki Construct appartient à Willemen Groep, le plus grand groupe familial de construction en Belgique.

 

Détails du projet

Maître(s) d'ouvrage 
De Vlaamse Waterweg
Sociéte momentanée 
Via T Albert (Franki Construct, Willemen Infra, Hye, Aelterman)