FICHE DE PROJET
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Malines
tél +32 15 569 965 , groep@willemen.be
 
Fietstunnel L53 - Oudegem
 

Détails du projet


Activités
Génie civil
Tunnels
Construction de routes

Entrepreneurs
Willemen Infra

emplacement
Hofstraat
2650 Oedegem
Belgique
Oost-Vlaanderen BE

Maître(s) d'ouvrage
Infrabel en Provincie Oost-Vlaanderen

Montant
€1.700.000

Début des travaux 
02-2019


 

Infrabel wil overwegen sluiten, daarom werd er onder de spoorlijn Gent-Dendermonde-Mechelen een nieuwe fietstunnel gebouwd. De tunnel sluit aan op de Fietssnelweg tussen Gent en Dendermonde en zorgt voor een veilige doorsteek voor fietsers richting Gent en Aalst. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, werd zowel overdag als ’s nachts gewerkt.

Willemen Infra startte in februari 2019 met de voorbereidende werken, waarna de tunnelkoker ter plaatse werd gebouwd. Tijdens het weekend van 13 en 14 april werden de sporen weggehaald, zodat de tunnel met een schuifoperatie naar zijn plaats kon worden versleept. Allereerst werd de zone uitgegraven en voerden vijf opliggers 350 m³ gestabiliseerde steenslag aan vanuit een tijdelijke centrale in Aalst. De constructie weegt maar liefst 180 ton. Alles samen dus een echte huzarenklus.

Om de strikte planning te kunnen naleven, werd een gedetailleerd draaiboek opgemaakt. Samen met een juiste inzet van materieel en ervaren eigen personeel konden we de werken kwaliteitsvol en in een korte tijdspanne uitvoeren. 

Tegen het najaar van 2019 was de aansluiting van de tunnel op de fietspaden klaar. Voor de spooroverweg in de Hofstraat definitief dichtgaat, wordt de Berkestraat nog verbreed en rechtgetrokken. Dat is voorzien tegen het voorjaar van 2023. De tunnel ligt een paar honderd meter verder dan de huidige spoorwegovergang. 

Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (Belgique)
tél + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.