Fietstunnel Koning Albert I-laan en omgevingswerken Boeveriepoort - Brugge

Description 

De Boeveriepoort, waar de Koning Albert I-laan onder de spoorlijn door loopt, is een al jaren gekende flessenhals. Fietstellingen geven aan dat er tijdens de ochtendspits elk uur meer dan 900 fietsers door de tunnel rijden. De huidige fietsstroken in de tunnel zijn daar echter veel te smal voor. Elke dag steken 750 fietsers en ongeveer 240 voetgangers de Koning Albert I-laan over aan de verkeerslichten met de Stationsstraat. Deze oversteek is wel beveiligd met verkeerslichten, maar blijkt niet te voldoen voor zoveel fietsers en voetgangers. Het kruispunt is daarom ook opgenomen in de lijst van gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen.

De bouw van de fietstunnel onder de Koning Albert I-laan past perfect in de plannen van de herinrichting van de stationsomgeving, kant Sint-Michiels. Ter hoogte van het kruispunt met de Stationslaan, aan de tunnel onder de spoorweg, is het de bedoeling om de twee groepen weggebruikers van elkaar scheiden. Er wordt een fietsers- en voetgangerstunnel aangelegd, die start op het plein aan de achterzijde van het station en loopt door tot in de Stationslaan. Eenmaal de fietserstunnel is aangelegd zal het kruispunt niet langer met verkeerslichten geregeld worden

De nieuwe fietsverbindingen onder de sporen en wegenis zullen voor nieuwe connecties tussen de binnenstad en de deelgemeenten zorgen. De vooropgestelde verkeersontsluiting van het gemotoriseerd verkeer is een verbetering van de huidige toestand én een oplossing met oog voor functionaliteit en vlotte doorstroom.

Aan de kant Boeverie komt er een gelijkvloerse, ruime doorsteek voor fietsers, vanaf het VTI, over de vesten, onder de spoorweg.

Wanneer men onder de sporen door rijdt, komt men in de Stationslaan. Daar zal een tunnel leiden naar het stationsplein, kant Sint Michiels.

Categorie: Burgerlijke bouwkunde; Bruggen, Tunnels - Wegenbouw; Algemene wegenwerken

Willemen Infra, le plus important constructeur de routes belge, a vu le jour le 1er juillet 2018 de la fusion entre Aswebo, Aannemingen Van Wellen et le département infra de Kumpen.

 
emplacement 

Détails du projet

Entrepreneur
Brugge, West-Vlaanderen, Belgique
Maître(s) d'ouvrage 
Stad Brugge
Montant 
€1.500.000
Architecte 
Grontmij
Sociéte momentanée 
Willemen Infra, Artes Depret
Début des travaux
03-2016