[Timelapse] Aannemingen Van Wellen verplaatst asfaltcentrale van Venlo naar Kieldrecht

Prev Next

Aannemingen Van Wellen huldigde vandaag in aanwezigheid van de burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver haar nieuwe asfaltcentrale in de Antwerpse haven in. Het gaat om een bestaande asfaltcentrale uit het Nederlandse Venlo die door Van Wellen werd aangekocht, gedemonteerd en vervolgens opnieuw opgebouwd op haar nieuwe stek in Kieldrecht (Beveren). Die werkwijze is uniek in Vlaanderen. Het is al de vijfde centrale voor de Antwerpse wegen- en havenbouwer.

De nieuwe asfaltcentrale van Aannemingen Van Wellen is zowel op technologisch als op ecologisch vlak vooruitstrevend en onderscheidt zich op gebied van flexibiliteit. “We zijn trots op onze nieuwe asfaltcentrale met een productiecapaciteit van 280 ton per uur en een opslagcapaciteit van 800 ton asfalt - verspreid over 10 silo’s -, 200 ton voorverwarmde aggregaten en 460 ton aan bitumen”, zegt algemeen directeur Jan van Wezel.

Hypermoderne processturing

Van Wellen kocht de centrale eind 2016 van Heijmans Nederland. In maart startte het in Venlo met de demontage, terwijl op de nieuwe locatie in Kieldrecht de voorbereidende funderingswerken werden aangevat. De afbouw in Venlo en het transport van de centrale naar Kieldrecht duurde ongeveer 9 weken. Jan van Wezel: “De heropbouw liep van juni tot september. Vervolgens hebben we de centrale van kop tot teen voorzien van nieuwe bekabeling en een nieuwe, hypermoderne processturing. De voorbije weken en maanden werden op en rond de asfaltcentrale nog tal van werken uitgevoerd; nieuwe weegbruggen werden aangelegd, granulatenboxen gemaakt en rioleringen, verhardingen, poorten en afsluitingen geplaatst.”

1.000 ton zware installatie

De nieuwe centrale vervangt twee bestaande asfaltcentrales van Van Wellen in Schoten en in Doel. “We hebben eerst onderzocht om die centrales te vernieuwen en uit te breiden. Maar uiteindelijk bleek de vervanging van de centrales de meest logische en efficiënte keuze. Bovendien zijn er ook op ecologisch vlak veel voordelen. Zo besparen we met de nieuwe centrale jaarlijks 900 ton aan CO2, wat overeenkomt met de gemiddelde jaaruitstoot van 115 gezinnen, én we geven een amper 10 jaar oude asfaltcentrale een nieuw leven. Om deze meer dan 1.000 ton zware installatie te verhuizen werd bewust gekozen voor transport met scheepsvrachten en zo weinig mogelijk met vrachtvervoer over de weg”, vertelt Jan van Wezel. De nieuwe centrale van Van Wellen is 46 meter hoog en werd opgetrokken in het midden van de Antwerpse haven. Vanuit de nieuwe locatie kan Van Wellen de Antwerpse haven en bij uitbreiding de rest van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen makkelijk beleveren met asfalt.

Deze timelapse video toont de afbouw van de centrale in Venlo en de wederopbouw in Kieldrecht tussen juni en september.
 

30 november, 2017 - 15:00

Willemen Infra is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen en is een toonaangevende wegenbouwer en asfalt- en betonproducent.