Albertkanaal: Deze video legt uit hoe we de brug in Herentals hebben gebouwd

‹ Prev Next ›

De Vlaamse Waterweg staat voor de uitdaging alle bruggen over het Albertkanaal ten laatste in 2022 te verhogen tot een doorvaarthoogte van 9,10 meter. De meest complexe bruggen – 15 in totaal – werden gebundeld in twee aparte PPS-projecten, waarbij de bruggen in een DBFM-formule worden herbouwd door een consortium rond Franki Construct en Willemen Infra. Zo ook de brug in Herentals.

Cluster 1 met in totaal 7 bruggen ging van start in 2017, de laatste brug uit die cluster werd opgeleverd in 2020. Cluster 2 met nog eens 8 bruggen startte in april 2019 en loopt nog tot de zomer van volgend jaar. 30 jaar lang staan we in voor het onderhoud van de bruggen met een gemiddelde kost van € 1,25 miljoen per jaar. 4 van die 8 nieuwe bruggen uit cluster 2 zijn inmiddels open voor het verkeer: Lummen, Herentals, Meerhout-Vorst en Beringen.

De nieuwe stalen tuibrug aan de Herenthoutseweg in Herentals is in juni opengesteld voor het verkeer. Het was omwille van diverse redenen een project met heel wat uitdagingen. Omdat boven de brug hoogspanningskabels gespannen zijn, werd gekozen voor een tuibrug en niet voor een stalen boogbrug zoals alle andere bruggen in beide clusters.

De oude brug werd een dertigtal meter verschoven waar we ze opnieuw aansloten op de bestaande wegenis. Op deze tijdelijke locatie kon de oude brug als omleidingsweg dienen tijdens de bouw van de nieuwe stalen tuibrug op de locatie van de bestaande brug. Dankzij deze werkwijze kon de onderbreking van de Herenthoutseweg beperkt worden tot het strikte minimum. Zodra de nieuwe brug klaar was, kon de oude worden afgebroken. Hoe we dit project precies hebben aangepakt, wordt haarfijn uitgelegd in deze video.

Op dit moment worden de kades en jaagpaden onder de brug verder afgewerkt. De werken zijn voorzien om tegen eind dit jaar klaar te zijn.
 

29 september, 2021 - 15:45

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.