Nieuwe busstelplaats in Grimbergen is klaar voor gebruik

Prev Next

De nieuwe stelplaats van De Lijn in Grimbergen werd zondag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De stelplaats, het dienstgebouw, onderhoudscentrum en de was- en tankstraat werden door Franki Construct opgetrokken volgens de nieuwste milieunormen.

De nieuwe stelplaats van 18.000 m² voor 53 bussen en een onderhoudscentrum voor 102 bussen, is helemaal op maat van de reizigers en het personeel van De Lijn. Er werd ook veel aandacht besteed aan de inpassing van de stelplaats in de omgeving. Zo beperken tal van maatregelen de geluidshinder: geluidsschermen, een gesloten wasstraat en een tankinstallatie onder een luifel. “De vernieuwde stelplaats is een aangename werkplek voor de 170 werknemers die hier aan de slag zijn. De site is hypermodern, volautomatisch en heel efficiënt ingericht”, zegt De Lijn-directeur Johan Van Looy.

Op het gelijkvloers vind je naast burelen een lockerruimte en een sanitair gedeelte. De vergaderzaal, een opleidingslokaal, een technische ruimte, douches, een refter, 6 flexplaatsen voor controleurs en sanitaire voorzieningen bevinden zich op de bovenverdieping. De moderne onderhoudswerkplaats is goed uitgerust voor de technici: 5 werkstanden met hefpistons en 3 met mobiele hefbokken. De voertuigen kunnen omhoog gehesen worden, waardoor de mecaniciens niet meer in een put moeten staan. Bovendien is het centrum uitgerust met een automatische magazijntoren.

De oorspronkelijke stalen draagconstructie van de loods staat op de lijst van onroerend erfgoed. Daarom werd de nieuwe draagstructuur errond gebouwd. De tankstraat werd uitgerust met twee gasoliepompen en een AdBlue-pomp, waardoor twee bussen tegelijk kunnen tanken. De wasstraat werkt volledig op regen- en recuperatiewater. Het busstation bevindt zich tussen het dienstgebouw en de Brusselsesteenweg. Door de haltes te concentreren op één plaats, is het busstation veiliger en duidelijker voor de reizigers. De halte Grimbergen – Stelplaats heeft 4 perrons met comfortabele wachtaccomodatie en wordt bediend door 8 verschillende buslijnen.
 

12 juni, 2017 - 11:45

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.