Willemen renoveert Antwerpse Kielparktorens

Prev Next

Woonhaven Antwerpen heeft Willemen aangesteld voor de renovatie van twee van de drie woontorens op het Antwerpse Kiel. De torengebouwen en de ondergrondse parkeergarage in het Kielpark werden gebouwd tussen 1959 en 1961 en voldoen niet meer aan de huidige veiligheids- en comforteisen. De twee torens zullen na renovatie in totaal over 144 appartementen beschikken.

De Kielparktorens hebben een hoge architecturale waarde. De bouwwerken zijn van de hand van architect Jos Smolderen, die onder andere ook de Boerentoren mee heeft ontworpen. De renovatie moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de woontorens energiezuiniger worden. Om die reden is er nood aan een doorgedreven isolatie van de buitenschil van het gebouw, zonder aan het uitzicht van de toren te raken.

De woontorens moeten ook brandveiliger worden. Daarvoor zullen er verscheidene ingrepen plaatsvinden. De traphallen worden gecompartimenteerd, zodat de verspreiding van brand, maar ook die van de rookontwikkeling wordt beperkt, en er komt een bijkomende vluchtroute. Verder wijzigt omwille van de stijgende vraag naar grotere appartementen ook indeling van de gebouwen. Wanneer de renovatiewerken klaar zijn, zullen de torens voor 70 procent bestaan uit kleinere appartementen van 1 en 2 slaapkamers en voor 30 procent uit grote drie- of vierslaapkamerappartementen .

De werken zullen in totaal 1.330 kalenderdagen in beslag nemen.

Beelden: a33 architecten

 

10 augustus, 2017 - 09:30

Willemen General Contractor is opgericht in 1999 en vormde de basis voor het ontstaan van de Willemen Groep. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Cosimco, Franki Construct, Franki, Aswebo en Aannemingen Van Wellen.