PROJECTFICHE
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965, groep@willemen.be
 
Kruispunt Cosmos - Zelzate
 
 
Activiteiten
Wegenbouw
Algemene wegenwerken
Asfaltwerken
Betonwerken
 
Aannemingsbedrijf
Willemen Infra
 
Locatie 
Gebroeders Naudtslaan, Wachtebeke, Oost-Vlaanderen, Belgiƫ
 
Bouwheer
Agentschap Wegen en Verkeer
 
Uitvoeringstermijn 
1 jaar 1 maand
 
Start werken 
04-2013
 
Einde werken 
05-2014
 
Projectwebsite
 

De heraanleg van het kruispunt 'Cosmos' te Zelzate maakte deel uit van de bredere aanpak van de R4-Oost (ring rond Gent). Daarbij werden systematisch alle kruispunten heraangelegd om het verkeer veiliger en vlotter te laten verlopen.

In april 2013 ging de heraanleg van het lichtengeregeld kruispunt 'Cosmos' in Zelzate van start. Het kruispunt van de R4 (J.F. Kennedylaan) met de zuidelijke op- en afrit Zelzate-Oost van de E34 (incl. toegang Industriepark Rosteyne) en de N449 (Walderdonk - Wachtebeke) werd omgevormd tot een verhoogde rotonde met fietstunnels. Tegelijkertijd werd de op- en afrit van de E34 heraangelegd en ook een strook van de R4 vernieuwd. De kostprijs van het project bedroeg ruim 5 miljoen euro.

Het kruispunt 'Cosmos' was altijd al onveilig. Er gebeurden regelmatig ongevallen door voertuigen die links afsloegen en het doorgaande verkeer kruisten. Ook voor fietsers was het uiterst onveilig om zich in het vele en vaak zware (vracht)verkeer te begeven. Om het veiliger te laten verlopen werd gekozen voor een rotonde met fietstunnels. Die rotonde is voorzien van twee rijstroken en bypasses om de vlotheid van het verkeer te garanderen. De rotonde is uiteraard aangepast aan de draaicirkels van het vele vrachtverkeer dat genoodzaakt is om dit kruispunt te passeren.

Om de veiligheid van de fietsers te waarborgen, worden zij uit het verkeer van de rotonde gehouden. Zij kunnen het kruispunt vlot passeren door middel van twee nieuwe fietstunnels. Ten gevolge van de fietstunnels werd de rotonde verhoogd zodat fietsers steeds op hetzelfde niveau kunnen blijven. Dit zorgt voor een grotere veiligheid, een aangenamer fietscomfort en een betere zichtbaarheid in de fietstunnels.

Categorie: Wegenbouw; Algemene wegenwerken, Asfaltwerken, Betonwerken

Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (Belgiƫ)
tel + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra - de grootste Belgische wegenbouwer - is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen.
     © Willemen Groep