PROJECTFICHE
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965, groep@willemen.be
 
Fietsostrade Antwerpen-Lier - Deurne
 
 
Activiteiten
Burgerlijke bouwkunde
Bruggen
Wegenbouw
Asfaltwerken
 
Aannemingsbedrijven
Franki Construct
Willemen Infra
 
Locatie 
Gasthuishoeven, Mortsel, Antwerpen, België
 
Bouwheer
Provincie Antwerpen
 
Studiebureau
Arcadis
 
Overspanning
30m
 
Uitvoeringstermijn 
1 jaar 2 maanden
 
Start werken 
09-2018
 
Einde werken 
11-2019
 

Op de grens van Boechout en Mortsel werd de langste composietbrug van het land geplaatst. Het is de eerste fietsbrug in glasvezelsterke kunststof en heeft de grootste vrije overspanning van België hebben in zijn soort. Een primeur op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. De brug werd in één stuk geplaatst (5m breed en 30m lang), maar weegt slechts 33 ton. Hijsen werd voorzien met een 400t-mobiele kraan met spanlift.

Composiet heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. De bruggen hebben een levensduur van meer dan honderd jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren. De brug werd gemaakt in het atelier van Composite Structures in Nederland, in opdracht van Janson Bridging. Het hele proces om de fietsbrug te maken, nam slechts twee maanden tijd in beslag. In de nacht van 1 op 2 mei werd de brug in één geheel vervoerd. De brug van ongeveer 30 ton werd door middel van een kraan over de spoorlijn gehesen.

De brug maakt deel uit van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier, om een vlottere maar vooral veiligere route voor fietsers te creëren. Willemen Infra en Franki Construct werkten, in opdracht van de provincie Antwerpen, samen aan de toekomstige fietsostrade van de luchthaven in Deurne tot in Boechout, een traject van 3,7 kilometer. 

Franki Construct

Kartuizersweg 1
2550 Kontich (België)
tel +32 3 821 16 80
FCVINFO@franki.be
www.franki.be

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.
Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (België)
tel + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen en is een toonaangevende wegenbouwer en asfalt- en betonproducent.
     © Willemen Groep