PROJECTFICHE
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965 , groep@willemen.be
 
Kruispunt Grote Ring - Hasselt
 

Projectdetails


Activiteiten
Burgerlijke bouwkunde
Tunnels
Wegenbouw
Algemene wegenwerken
Asfaltwerken
Betonwerken

Aannemingsbedrijven
Franki Construct
Willemen Infra

locatie
Grote Ring
3500 Hasselt
België
Limburg BE

Bouwheer
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Uitvoeringstermijn 
2 jaar 2 maanden

Start werken 
03-2019

Einde werken 
05-2021


 

Met de openstelling van drie nieuwe fiets- en voetgangerstunnels en de tunnel voor het openbaar vervoer onder het kruispunt van de Universiteitslaan en de Grote Ring in Hasselt medio 2021 was de totale make-over van dit belangrijke kruispunt een feit. Bovengronds was het vernieuwde kruispunt al sinds november 2020 in gebruik.

Zowel het kruispunt van de Grote Ring (R71-Gouverneur Verwilghensingel) en de Universiteitslaan, het kruispunt van de Universiteitslaan met de Trichterheideweg/Via Media als de infrastructuur daartussen is grondig aangepakt. Voorsorteerstroken werden verlengd, aparte invoegstroken voorzien en slimme verkeerslichten geïnstalleerd. Kortom, de kruispunten werden verbeterd om de verkeersveiligheid te verhogen en het verkeer vlotter te laten doorstromen. 366 nieuwe bomen geven het geheel de nodige zuurstof. Franki Construct nam de bouw van de tunnels voor zijn rekening, terwijl Willemen Infra zich ontfermde over de wegeniswerken.

Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan legde Willemen Infra een aparte rijbaan aan voor het openbaar vervoer. Die gaat in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door. Deze tunnel zal in eerste instantie gebruikt worden door de lijnbussen en kan in de toekomst met minimale aanpassingen omgebouwd worden voor de sneltrams van het Spartacusproject. Ook de bushaltes langs de Universiteitslaan werden vernieuwd en beter toegankelijk gemaakt.

Verder werden de fiets- en voetgangerstunnels onder het kruispunt aangepast: ze zijn veel ruimer dan vroeger en hebben meer lichtinval. Ook aan de noordzijde van het kruispunt is er nu een extra fietstunnel die de Grenslandhallen en het Kapermolenpark met elkaar verbindt. De fietstunnel onder de Universiteitslaan werd vervangen door een volledig nieuwe fiets- en voetgangerstunnel. Om plaats te maken voor de tram- en bustunnel werd de fietstunnel aan de zuidkant van het kruispunt afgebroken en verderop opnieuw opgebouwd.

 

Franki Construct

Kartuizersweg 1
2550 Kontich (België)
tel +32 3 821 16 80
FCVINFO@franki.be
www.franki.be

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.
Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (België)
tel + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.