PROJECTFICHE
 
 
 
Willemen Groep
Boerenkrijgstraat 133, BE - 2800 Mechelen
tel +32 15 569 965, groep@willemen.be
 
Tramstelplaats Marconi - Brussel
 
 
Activiteiten
Gebouwen
Industriebouw & logistiek
Burgerlijke bouwkunde
Spoorinfrastructuur
Bodemsanering
 
Aannemingsbedrijven
Franki Construct
Willemen Construct
Willemen Infra
 
Bijzondere kenmerken
Geluidsmuur van 50m breed en 3m hoog. Absorberende ballast. Geluidsdempende rails. Staalstructuur. Bodemsaneringswerken
 
Locatie 
Ruisbroeksesteenweg 73, Ukkel, Brussels, België
 
Bouwheer
Brusselse Vervoersmaatschappij (MIVB)
 
Architecten
Altiplan
 
Tijdelijke handelsvennootschap
Franki Construct, Kumpen
 
Studiebureau
Sweco Belgium, Transamo
 
Start werken 
09-2015
 

De Marconistelplaats is gebouwd op een terrein dat grotendeels op grondgebied Ukkel ligt en een stukje op Vorst. Het terrein grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeente Drogenbos en is 3,7 hectare groot. Daarvan werd 2,3 hectare overdekt. De nieuwe stelplaats kan 75 trams van het type 3000 en 4000 kunnen stallen. Het onderhoudsatelier zal 15 trams tegelijk kunnen opvangen. Daarnaast heeft Franki Construct – Kumpen nog een administratief gebouw met een ontvangstzaal en een ontspanningsruimte voor de trambestuurders gebouwd.

De bouw van de stelplaats kaderde in het Europese project TramStore21, waar ook de steden Rotterdam, Dijon en Blackpool aan deelnemen. Het project kan op Europese financiële steun rekenen en stelt als doel de duurzaamheid van stedelijke infrastructuur met respect voor het leefmilieu te bevorderen. Zo zijn de bouwmaterialen in harmonie met de groene omgeving en werd bij de bouw veel aandacht besteed aan energiebeheer, waterafval en onderhoud van de gebouwen. Natuurlijke lichtinval, geluidsisolering door middel van toepassing van de allernieuwste technieken om geluid en trillingen te beperken en de recuperatie van regenwater staan borg voor een uitermate duurzame tramstelplaats.

Franki Construct en Kumpen hebben op de site samen ook het voorlopige openluchtdepot langsheen de Ruisbroeksesteenweg gebouwd. Deze voorlopige stelplaats is inmiddels in gebruik en kan 28 trams herbergen. De globale investering bedraagt ruim 50 miljoen euro.

Categorie: Gebouwen; Industriebouw & logistiek - Burgerlijke bouwkunde; Spoorinfrastructuur, Bodemsanering

Franki Construct

Kartuizersweg 1
2550 Kontich (België)
tel +32 3 821 16 80
FCVINFO@franki.be
www.franki.be

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.
Willemen Construct

Boerenkrijgstraat 133
2800 Mechelen (België)
tel +32 15 56 99 65
willemen@willemen.be
www.willemen.be

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.
Willemen Infra

Booiebos 4
9031 Drongen (België)
tel + 32 9 282 60 30
infra@willemeninfra.be
website

Willemen Infra - de grootste Belgische wegenbouwer - is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen.
     © Willemen Groep