Balk van Beel - Leuven

Beschrijving 

Nieuwbouw van 101 appartementen, 2.400m² commerciële ruimte en een ondergrondse parking voor   ± 400 wagens, over 2 ondergrondse niveaus.

De Balk van Beel maakt deel uit van het stedenbouwkundig masterplan Tweewaters. Het 185 m lange gebouw begeleidt een fiets- en wandelroute die de Vaartkom rechtstreeks verbindt met het stadscentrum.

De gelijkvloerse verdieping wordt verder ingevuld met kleinschalige handel en diensten op buurtniveau en de drie inkomhallen voor de bovenliggende appartementen. In deze inkompartijen heeft elke bewoner een fietsenstalling en een thuisbezorgingskast. De ontsluiting van de appartementen gebeurt via royale open trappenpartijen.

De vijf bouwlagen liggen geschrankt ten opzichte van elkaar waardoor het gebouw een sterke elegantie krijgt en aangename buitenruimtes voor de woningen ontstaan. De bovenste bouwlaag is opgevat als een verdieping met hoofdzakelijk patiopenthouses.

In het project werd uiterst groot belang gehecht aan duurzaamheid. Zo zijn alle appartementen lage energiewoningen (E<60 en k<33), is de stroomvoorziening 100% groen, werd er met duurzame materialen gebouwd en zijn er groene oplaadpunten voor elektrische wagens en een afvalmanagement op schaal van de wijk. Een WKK-centrale voedt bovendien een wijkverwarmingsnet. De luchtdichtheidstesten van de appartementen hebben allen een score lager dan 1 en voldoen zo aan de gestelde minimumeisen van de bouwheer.

Het project verkreeg in 2012 en 2013 al twee keer een prestigieuze BREEAM-award en werd met een score van 87,8% gelauwerd als ‘outstanding’ gebouw inzake duurzaamheid. Het kwam ook als winnaar uit de internationale vergelijking met alle andere gebouwen in zijn categorie. De Balk van Beel mag zich daarom het meest duurzame residentiële gebouw op het Europese vasteland noemen. Omwille van zijn uitstekende thermische en akoestische isolatie, zijn hoog recyclagepercentage en hernieuwbare energiebronnen en zijn intelligent energieverbruik en duurzame materiaalkeuzes werd het ook door MIPIM genomineerd in de categorie ‘Best Innovative Building’. Het duurzame gebouw werd gekoppeld aan een sterk verhoogd leefcomfort voor zijn bewoners, waardoor ook het milieu extra winst boekt.

Het stadscentrum, het openbaar vervoer, handelszaken en gezinsondersteunende diensten liggen allemaal binnen loopafstand.

Categorie: Gebouwen; Residentieel

 

Willemen General Contractor is opgericht in 1999 en vormde de basis voor het ontstaan van de Willemen Groep. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Cosimco, Franki Construct, Franki, Aswebo en Aannemingen Van Wellen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Appartementsgebouw met 101 appartementen en ondergrondse parking + parking AB InBev
Vaartkom, Leuven, Vlaams Brabant, België
Bouwheer 
Ertzberg
Bedrag 
€27.000.000
Architecten 
Stéphane Beel
Studiebureau 
B.A.S. (stabiliteit), Ingenium (speciale technieken), Daidalos (akoestiek), TDA (energiestudies & advies)
Oppervlakte bovengronds 
15 000m²
Oppervlakte ondergronds 
6 000m²
Uitvoeringstermijn
3 jaar 3 maanden
Start werken
01-2011
Einde werken
04-2014