Kielpark - Antwerpen

Beschrijving 

Renovatie van Kielparktorens 1 en 2 en parking Zuid.

Woonhaven Antwerpen heeft Willemen aangesteld voor de renovatie van twee van de drie woontorens op het Antwerpse Kiel. De torengebouwen en de ondergrondse parkeergarage in het Kielpark werden gebouwd tussen 1959 en 1961 en voldoen niet meer aan de huidige veiligheids- en comforteisen. De twee torens zullen na renovatie in totaal over 144 appartementen beschikken.

De Kielparktorens hebben een hoge architecturale waarde. De bouwwerken zijn van de hand van architect Jos Smolderen, die onder andere ook de Boerentoren mee heeft ontworpen. De renovatie moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de woontorens energiezuiniger worden. Om die reden is er nood aan een doorgedreven isolatie van de buitenschil van het gebouw, zonder aan het uitzicht van de toren te raken.

De woontorens moeten ook brandveiliger worden. Daarvoor zullen er verscheidene ingrepen plaatsvinden. De traphallen worden gecompartimenteerd, zodat de verspreiding van brand, maar ook die van de rookontwikkeling wordt beperkt, en er komt een bijkomende vluchtroute. Verder wijzigt omwille van de stijgende vraag naar grotere appartementen ook indeling van de gebouwen. Wanneer de renovatiewerken klaar zijn, zullen de torens voor 70 procent bestaan uit kleinere appartementen van 1 en 2 slaapkamers en voor 30 procent uit grote drie- of vierslaapkamerappartementen.

De werken zullen in totaal 1.330 kalenderdagen in beslag nemen.

Categorie: Gebouwen; Sociale huisvesting - Renovatie

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Kielpark 1, Antwerpen, Antwerpen, België
Bouwheer 
Woonhaven Antwerpen
Bedrag 
€26.000.000
Architecten 
a33 Architecten
Studiebureau 
Arcadis (stabiliteit), Atelier T (technieken)
Uitvoeringstermijn
3 jaar 11 maanden
Start werken
11-2017
Einde werken
10-2021

Aannemingsbedrijven