KVS - Brussel

Beschrijving 

Restauratie van het hoofdgebouw (bestaande theater): restauratie van alle gevel-, dak- en balkonelementen met eerbiediging van het origineel ontwerp van Jean Base (1887) en van het arsenaal (1770).
Zorgvuldige restauratie van de inkomhal, de foyer en de eretrap.
Installatie van een nieuwe toneeltoren en een breder podium.
De zaal werd afgebroken en vervangen door een nieuwe, cilindervormige zaal – de ‘BOL’ – met  een capaciteit van 500 plaatsen.  De ‘BOL’ werd gebouwd volgens een doos-in-doosprincipe.  Tegen de oude buitenmuren hangen binnenloopbruggen die aansluiten op de oude buitenbalkons.
Onder het origineel metalen dakgetimmerte bevindt zich een repetitiezaal die 180 personen kan ontvangen.

Het bijgebouw bestaat uit 3 aparte volumes.  Hierin zitten de functies voor de artiesten, de administratieve functies en een hoofdvolume waarin zich 3 boven elkaar liggende zalen bevinden: een grote repetitiezaal, een danszaal en een polyvalente zaal van het type Black-box.  De ‘BOX’ heeft een capaciteit van 200 personen en is bestemd voor hedendaagse producties.

De doorgang tussen de beide gebouwen geschiedt onder het wegdek van de Arduinkaai, waardoor er geen gevolgen ontstaan op het straatformaat of de rooilijn van de gevels.

Categorie: Gebouwen; Publiek, Sport & Ontspanning - Renovatie
 

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Lakensestraat 146 / Arduinkaai 7-9, Brussel, Brussels, België
Bouwheer 
Stad Brussel
Bedrag 
€29.300.000
Architecten 
B.O.A.
A2RC Architects
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Verstraete Vanhecke
Studiebureau 
Verdeyen & Moenaert (stabiliteit), Grontmij Athenco (technieken), Artec-Eckhard (akoestiek), Teatre Projects Consultants (scenografie), ArTe-Ducks Scéno (toneeluitrusting)
Uitvoeringstermijn
3 jaar 11 maanden
Start werken
05-2002
Einde werken
04-2006