Zenit Royal - Luxemburg (GH Luxemburg)

Beschrijving 

Bouw van een gemengd gebouw: kantoren en zes woningen.
Totale oppervlakte: 31.918 m².

Het voormalige gebouw van BGL BNP Paribas in de Boulevard Royal maakt plaats voor het project Zenit Royal. Dit gebouw, uitgetekend door het architecten- en ontwerpbureau Jim Clemes, zal gemengd zijn: met kantoren, maar ook appartementen. Het prestigieuze pand is perfect gelegen in de binnenstad en zal onderdak bieden aan het toekomstige Europese hoofdkantoor van de Bank of China en aan het centrale stadskantoor van de Banque Générale de Luxembourg.

Huisvestingsmaatschappij Société Immobilière de Monterey organiseerde in 2014 een wedstrijd voor het ontwerp van het nieuwe Zenit Royal-gebouw, gelegen op de hoek van de Boulevard Royal, de Avenue Monterey en de Rue Notre-Dame. Architecten- en ontwerpbureau Jim Clemes koos voor een sobere en rustige gevel die regelmatig wordt onderbroken door verticale ramen. Op die manier wordt zowel het architectonische beton als de natuursteen in de verf te gezet. Binnen plaatste de architect twee atria om daglicht tot in het hart van het gebouw te brengen.

Een van de vragen van de opdrachtgever was om het interieur van het gebouw flexibel te kunnen inrichten (bruto-oppervlakte: 16.930 m²). Om die reden komt er boven de ondergrondse parking (149 plaatsen) niet alleen kantoorruimte, maar zijn op de bovenste verdieping ook zes penthouses voorzien. Die krijgen een terras en een mooi panorama over de daken van de stad. Het nieuwe gebouw moet bovendien aansluiting vinden bij de Tour Schoetter (ook ontworpen door het bureau van Jim Clemes), die op zijn de huidige plaats zal blijven staan. De toren blijft toegankelijk vanaf alle verdiepingen en behoudt zijn ondergrondse auditorium.

Het nieuwe gebouw is opgevat als een opeenstapeling van horizontale lagen. De eerste drie verdiepingen steken één meter verder uit dan de benedenverdieping, terwijl de vierde en de vijfde etage in dezelfde lijn liggen als de gelijkvloerse verdieping. De zesde en bovenste verdieping liggen dan weer verder weg van de straat, wat de locatie van die terrassen intiemer doet aanvoelen. De oplevering is voorzien eind 2018.
 

Willemen Groep is sinds het najaar van 2016 actief in Luxemburg, met de bedoeling om zich blijvend te vestigen als belangrijke partner op de Luxemburgse bouwmarkt.

Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Uitgevoerde werken 
Construction en entreprise générale d'un immeuble mixte Boulevard Royal à Luxembourg
Kenmerken 
Façade en pierre naturelle
Bijzondere kenmerken 
BREEAM very good
Boulevard Royal, 53, Luxembourg, Luxembourg, Luxembourg
Bouwheer 
Société Immobilière Monterey
Bedrag 
€48.000.000
Architecten 
Design Jim Clemes
Tijdelijke handelsvennootschap 
Franki, Willemen Construction
Studiebureau 
InCA, Jean Schmit Engineering
Oppervlakte bovengronds 
30 000m²
Uitvoeringstermijn
2 jaar
Start werken
09-2017
Einde werken
09-2019