Vernieuwde Westland Shopping officieel ingehuldigd

Prev Next

De voorbije jaren gaven Franki en Willemen Construct Westland Shopping in Anderlecht samen een volledige metamorfose. Daarmee is één van de eerste winkelcentra van ons land is opnieuw helemaal klaar voor de toekomst. En dat werd donderdag gevierd met een officiële inhuldiging.

In 2016 besloot eigenaar AG Real Estate om Westland Shopping nieuw leven in te blazen. Afgezien van een cosmetische renovatie in 2000 had het winkelcentrum sinds zijn opening in 1972 geen grote veranderingen ondergaan. Naar een ontwerp van DDS+ en Outsign kreeg het winkelcentrum zowel binnen als buiten een revitalisering aangemeten. De uitgangspunten in het ontwerp waren het vernieuwen van de architectuur, het verbeteren van de zichtbaarheid en de aantrekkingskracht en het versterken van de relatie met de stedelijke omgeving.

Het nieuwe ontwerp geeft de gevels een eigentijdse uitstraling en herleidt het aantal hoofdingangen tot twee, een aan de oost- en aan de westzijde. Een uitgestrekte luifel met horeca opent Westland letterlijk en figuurlijk naar de omgeving. Naast de renovatie kreeg het winkelcentrum aan de noord- én de zuidzijde een uitbreiding, samen goed voor 12.000 m². Hierdoor komt de totale oppervlakte van Westland Shopping op 50.000 m², waarmee het tot de grootste winkelcentra van ons land behoort.

's Nachts werken

Voor de make-over van het interieur lag de focus op meer daglichtinval, een vlottere doorstroming, betere leesbaarheid en aangenamere beleving. De ontwerpers integreerden daartoe onder meer nieuwe verticale circulatieruimtes - vooral vanaf de parkeerverdiepingen -, hogere plafonds en een agora met grote aangename terrassen en groen. Tegelijkertijd zijn er heel wat nieuwe diensten ingericht: twee nieuwe sanitaire blokken, rustruimtes, geautomatiseerde kastjes, …

“Het winkelcentrum bleef open tijdens de verbouwing. Dat betekende dat we de interne renovatiewerken vooral ’s nachts hebben uitgevoerd om de werking van het winkelcentrum niet te hinderen. Ook overdag dienden we ons zo te organiseren dat er geen geluids- of trillingshinder was. Niet evident als je met een strakke planning zit. Daarnaast dienden we erover te waken dat de 150 winkels continu bereikbaar bleven voor klanten én voor de vrachtwagens van de leveranciers. Om beheerst en overzichtelijk te werken, hebben we de werkzaamheden opgedeeld in 4 fases”, vertelt werfleider Kim.

BREEAM-certificaat

In de omgevingsaanleg maakte de uitgestrekte parking plaats voor groen en ruime promenades voor de voetgangers. Tijdens de renovatie werden ook de energetische en duurzame prestaties van het winkelcentrum aangepast aan de huidige normen en verwachtingen van uitbaters, wat resulteert in een BREEAM Excellent label.

 

24 Octobre, 2022 - 13:00

Depuis 1998, Franki appartient à Willemen Groep, le plus grand groupe familial de construction en Belgique.

Willemen Construct est née le 1er juillet 2018 de la fusion entre Willemen General Contractor et le département construction de Kumpen.