Willemen Infra wil samen met Voka en Constructiv duaal leren beter bekend maken

Prev Next

Leerlingen ruwbouw van Richtpunt campus Eeklo hebben maandagvoormiddag onze werf aan de Burggravenlaan in Gent bezocht, terwijl leerlingen lassen van CLW Gent een kijkje konden nemen in ons atelier in Drongen. Met het initiatief wil Willemen Infra samen met Voka en Constructiv het concept duaal leren beter bekend maken en vooral promoten bij jongeren én hun ouders. 

De recente economische relance zorgt voor vele extra vacatures in de bouwsector. Een job in de bouwsector biedt werkzekerheid en een aantrekkelijk loon. Toch geraken vacatures in de sector maar moeilijk of soms zelfs helemaal niet ingevuld. Eén van de oorzaken is een gebrek aan instroom van bouwgeschoolde jongeren. Het aantal leerlingen in het bouwonderwijs daalt immers jaar na jaar.

Vijf jaar geleden volgden 8213 derdegraadsleerlingen een voltijdse bouwopleiding, tijdens het voorbije academiejaar waren er dan nog maar 6969. Aan de basis ligt vaak een gebrek aan interesse. “Veel jongeren beseffen nog te weinig dat de bouwsector volop aan het vernieuwen is”, zegt Dirk Herman, Senior HR Business Partner bij Willemen Infra. “Denk bijvoorbeeld maar aan drones die ingezet worden voor het uitvoeren van inspecties, om ramingen te maken van het grondverzet of om voorraden van grondstoffen op te meten. Of aan robotisering, 3D-printing en BIM. De tijd dat het alleen maar bakstenen en beton waren, ligt al even achter ons.”

Jongeren opleiden op de werkvloer

Duaal leren, waarbij leerlingen in het middelbaar meer uren doorbrengen op de bedrijfsvloer, is in 2019 van start gegaan in het Vlaamse onderwijs. Het voorbije schooljaar startten 149 leerlingen in een duale bouwrichting. “De verhoopte instroom blijft voorlopig uit”, zegt Arne Oosthuyse, Manager opleidingen en arbeidsmarkt bij Voka Oost-Vlaanderen. “Voka stelt een duidelijke ambitie voorop: ten laatste in 2030 moeten er 10.000 leerlingen per jaar op een duale manier opgeleid worden. Daarom werken we graag mee aan dit initiatief van Willemen Infra. Werfbezoeken zijn de ideale manier om leerlingen en ouders te overtuigen dat duaal leren de leervorm van de toekomst is.”

Dirk Herman: “Met deze werfbezoeken willen we er als erkend partnerbedrijf vooral voor zorgen dat duale bouwopleidingen aan bekendheid winnen om zo meer jongeren warm te maken voor een job in de bouw. Momenteel is er op onze vestiging in Hasselt één leerling aan de slag als stratenmaker en binnenkort start in Drongen één leerling-lasser. Maar dat mogen er dus gerust nog meer worden.”

Op dit moment staat er een recordaantal vacatures open bij ons. Neem een kijkje op willemeninfra.be/jobs en misschien word jij wel onze nieuwe collega.

Vraag HIER jouw stage aan via duaal leren. Jij kiest zelf de periode waarin je stage loopt. Stuur je cv door en zodra er zich een mogelijkheid aandient die past bij jouw opleiding en woonplaats, contacteren wij jou. 

 

18 Octobre, 2021 - 13:15

Willemen Infra est un constructeur de routes belge de premier plan, avec une présence régionale en Flandre et en Wallonie. Un atout important est que nous contrôlons tous les aspects du processus de construction. En outre, nos 1 000 collaborateurs formés et expérimentés n’hésitent pas à travailler le week-end ou la nuit pour achever leurs missions dans les délais. Par ailleurs, grâce à nos propres sites de production et de recyclage certifiés COPRO, nous sommes l’un des principaux fabricants d’asphalte et de béton de route.