Campusgebouw PXL- Hasselt

Description 

Ontwerpen, bouwen en onderhouden van een nieuwe campus voor de opleidingen PLX MAD School of Arts en PXL-IT.

Willemen Construct stond mee in voor het ontwerp, de asbestsanering en sloop van de bestaande schoolgebouwen, de ruwbouw wind- en waterdicht, de afwerking, technieken en omgevingsaanleg. Het zorgt ook voor het 20-jarig onderhoud van de nieuwbouw. Daarnaast organiseerde het tijdelijk maatschap de verhuis van de installatie voor de kunstopleiding naar een tijdelijke huisvesting en vervolgens naar de nieuwbouw.

De nieuwe campus van 7.300 m² omvat aanpasbare leer- en werkomgevingen. Ze kunnen aangepast en ingericht worden naar wens als intiem leslokaal of als open atelier. Er komen eveneens nieuwe ateliers voor de Vrije Kunsten (Keramiek, Open Lab, Schilderkunst, Sculptuur en Vrije Grafiek) en voor de afstudeerrichting Juweelontwerp & Edelsmeedkunst. Bij de inrichting wordt maximaal rekening gehouden met de vereisten van de verschillende disciplines. Eén van de blikvangers in het gebouw is de centraal gelegen en dubbelhoge tentoonstellingsruimte. Her en der in de open ateliers zijn zwevende, houten mezzanines ingebracht. De open structuur van het gebouw zal de samenwerking en interactie tussen de verschillende ateliers nog versterken.

In het torenvolume ligt het overgrote deel van de theorielokalen en een donkere ruimte voor foto- en video-opnames. De focus ligt er op user experience, virtual en augmented reality. De studenten hebben vanuit deze toren een visuele link met hun collega’s op de nabijgelegen Corda Campus.

 

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.

 
location 

Project Details

Contractor
Elfde-Liniestraat 25, Hasselt, Limburg, Belgium
Client 
PXL
Architects 
a2o architecten
Temporary partnership 
Willemen Construct, Vanhout
Surface area above ground 
7 300m²
Construction period
1 year 10 months
Start work
02-2018
End of work
12-2019