DronePort opent de deuren

Prev Next

Amper één jaar nadat de eerste steen toepasselijk kwam aangevlogen, opende DronePort op de voormalige militaire basis in Brustem haar deuren. Het wordt de nieuwe thuishaven voor start-ups, groeibedrijven, scholen en kenniscentra in de bemande en onbemande luchtvaartsector. Droneport is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JK Invest. De bouw van de campus werd gerealiseerd door Willemen Construct.

“Deze nieuwe technologische campus voor de bemande luchtvaart en de steeds belangrijker wordende drone-industrie heeft echt álles in huis om beide sectoren op één site te laten samenwerken en te laten groeien”, zegt algemeen directeur van DronePort Mark Vanlook. “Op de site die beschikt over een 2,4 km lange landingsbaan met controletoren, zullen jaarlijks heel wat piloottrainingen, initiatie- en commerciële vluchten plaatsvinden. Voor drones zijn er drie outdoor testzones waar uitzonderlijk tot een hoogte van een paar honderd meter kan gevlogen worden. Verder biedt DronePort ‘The Cage’, een unieke indoor testruimte van 30 bij 9 meter en ateliers waar dronepiloten en technici alle mogelijke technische updates en aanpassingen kunnen uitvoeren.”

DronePort beschikt verder over tal van kantoorruimtes met vaste kantoren, flex desks en vergaderzalen voor in totaal ruim driehonderd medewerkers. De incubator op de eerste verdieping geeft start-ups in de vliegindustrie een thuishaven om te groeien en te leren van de meer ervaren spelers. “DronePort is een uniek herwaarderingsproject dat onze oude militaire luchthavensite nieuw leven inblaast voor de verdere ontwikkeling van dronetechnologie”, zegt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren. “Het zet Sint-Truiden zowel nationaal als internationaal op de kaart als innovatieve en ondernemende stad.”

Zelfstandig patrouillerende drones

DronePort wordt sinds juni bewaakt door drones die zelfstandig en op eigen initiatief patrouillerondes uitvoeren. Speciaal voor dit proefproject werden de drones uitgerust met artificiële intelligentie, waardoor ze tijdens hun inspectieronde verdachte zaken, zoals brand, inbraak en vandalisme, kunnen detecteren. De drones sturen de beelden vervolgens door naar een meldingscentrale die op haar beurt de bevoegde diensten alarmeert. Maar het kan ook omgekeerd: zodra een bewakingsagent vreemde activiteiten opmerkt, kan hij een drone uitsturen voor inspectie. Zodra de nieuwe Europese dronewetgeving in 2019 in voege treedt, worden ook buiten de officieel erkende testsite van DronePort automatische dronevluchten mogelijk.

Verder kunnen de drones ook ingezet worden om de evolutie van de werf op te volgen en via 3D-mapping het bouwwerk te koppelen aan het architecturale BIM-model. “Met behulp van speciaal ontwikkelde warmtedetectie-, herkennings- en afbakeningssoftware kan de drone tijdens zijn vlucht niet alleen bewakingsopdrachten uitvoeren, maar ook opmetingen doen of voortgangsrapporten afleveren aan de werfleiding”, aldus Tom Willemen, CEO van Willemen Groep en stuurgroepvoorzitter van de Vlaamse dronecluster EUKA.

Tot dusver werden in totaal 95 bewakingsvluchten uitgevoerd. Samen met haar partners DronePort, DroneMatrix, Seris Security, de stad Sint-Truiden en de lokale politie en brandweer, staat Willemen Groep aan het roer van dit project. Intussen kreeg het consortium de toelating om ook ’s nachts patrouillevluchten uit te voeren. In mei 2019 worden de definitieve resultaten bekendgemaakt. Bedoeling is om politie, brandweer en defensie inzicht te geven in de mogelijkheden van het inzetten van drones op lage hoogte in het kader van security en surveillance opdrachten.

www.droneport.eu

Media:
De Tijd: 'Ooit stijgen hier vliegende auto's op'
TV Limburg: Droneport geeft economische boost aan Sint-Truiden (video)

 

21 December, 2018 - 17:30

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.