Collega Patrick leidt junior collega's op via meester-mentortraject van Constructiv

  • Mentor Patrick met collega's Mathieu en Robin
Prev Next

Willemen Infra stelt momenteel een 600-tal arbeiders te werk. Stuk voor stuk dynamische mensen die samen de infrastructuur van morgen realiseren. Omdat we onze eigen mensen blijvend willen helpen groeien tijdens hun loopbaan, lanceerden we begin mei samen met Constructiv het meester-mentorproject. Mecanicien Patrick De Smet is één van de mentoren die zijn expertise en know-how deelt met twee jonge collega’s.

Voor het pilootproject ‘meester-mentor’ van Constructiv nemen ervaren collega-mentoren 1 à 2 junior collega’s onder hun vleugels en brengen zo de fijnere kneepjes van hun vakgebied bij. Mecanicien Patrick De Smet is grote voorstander van het project. Hij begeleidt als mentor twee jonge starters: Mathieu en Robin. “Mecanicien is een knelpuntberoep. Bij wegenbouw denken mensen aan riolerings- en grondwerken, maar we hebben ook mensen nodig om onze machines te herstellen. Door dit soort initiatieven kunnen we goede talenten aantrekken en opleiden.”

Patrick heeft zelf ook een mentor gehad bij de start van zijn carrière. “Toen ik startte bij Willemen Infra had ik zelf geen ervaring als mecanicien. Ik had eigenlijk gesolliciteerd voor kraanmachinist. Maar voor die functie zochten ze niemand. Mecaniciens zochten ze wel. Ik ben daarop ingegaan, en heb het geluk gehad dat ik samen met een ervaren collega kon beginnen. Hij was 15 jaar lang mijn mentor en zo heb ik mijn stiel geleerd.” Die rol vervult Patrick nu ook bij Mathieu en Robin. “Beiden komen pas van de schoolbanken. Ze kennen enkel de basis, meer niet. Ik probeer Mathieu en Robin als mentor te helpen waar nodig en hen zo te laten groeien in hun job.”

Robin startte twee jaar geleden, een jaar later vervoegde Mathieu het team. “We zochten nog iemand op onze afdeling. Robin, die hier het traject al volgde, stelde Mathieu voor als kandidaat. Ondanks zijn beperkte kennis van elektronica, hebben ze Mathieu toch een kans gegeven. Gelukkig maar, want hij is heel goed in zijn job. We laten hem zelfs al alleen op de baan gaan voor herstellingen”, vertelt Patrick.

Voor zowel Mathieu als Robin is het een leerrijke ervaring. Beiden hebben een opleiding draaien en frezen gevolgd. Mechanica was voor hen nieuw. Robin: “Ik had hiervoor nog nooit aan machines gewerkt. Hier heb ik niet alleen geleerd hoe je aan machines sleutelt, maar ook hoe je dit op een veilige manier doet.” Mathieu beaamt dat: “Ik leer continu bij. Patrick heeft dan ook al 40 jaar ervaring. Daarnaast houdt hij er rekening mee dat we pas van school komen, en dat we nog veel moeten leren.”

Ook voor Patrick is het een leerrijke ervaring: “Ik heb ook al zaken bij hen gezien waarvan ik moet toegeven dat het een betere techniek is dan die van mij. Als ik zie dat zij het beter doen, dan ga ik dat ook toegeven. Die kennisdeling maakt dit mentortraject nog interessanter en versterkt ook het teamgevoel.”

Hij ziet de toekomst voor Mathieu en Robin rooskleurig: “Ze zijn beide leergierig. Als ze iets niet weten, dan komen ze het vragen. Dat geeft me een goed gevoel. Als ze zelf info vragen, betekent het dat ze geïnteresseerd zijn in de job. Opvolging is dus verzekerd.”

13 October, 2022 - 13:15

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.