Wijnegem Shop Eat Enjoy

Description 

Expansion and renovation of Wijnegem Shopping Centre in 3 phases.

  • Phase 1: Expansion of Fnac and relocation of Lunch Garden (11/2011 - 05/2012) € 1,400,000
  • Phase 2: Expansion work and renovation: Sarma part and renovation of ‘Mall’ (02/2012 - 09/2013) € 31,000,000
  • Phase 3: Renovation of shopping centre (05/2012 - 11/2013) € 11,000,000.

The shopping centre remained open during the entire renovation process.
The familiar 'landmarks' of the Wijnegem Shopping Center – including the main entrance, the main hallway, and the clock – all underwent an "extreme makeover". A new logo is also part of the restyling. Above entrance 6 hangs one of the striking new sail structures.

The central hall was converted into a forum with an eye-catching open wooden construction. This forum is designed as a theatre for concerts, lectures, fashion shows and exhibitions, and includes the new information desk.

New seating zones are provided around the new clock in the 'Clock Court', with an interactive floor that can create spectacular effects. The shopping centre includes a number of new and particularly beautiful fountains.

All the seating was replaced during the renovation. New seating elements have been introduced with a neat integrated system for separate waste collection. New carpeted seating zones have been provided to guarantee more rest. All metal railings were removed and replaced with carefully finished glass balustrades.

The lighting system throughout the shopping centre now consists mainly of LEDs, substantially reducing energy consumption and also requiring much less maintenance than conventional halogen or neon lighting. Calm colours, shapes and materials, lots of light and space, adequate rest areas and beautiful green plants create a pleasant and relaxed atmosphere.

The former supermarket has made way for a new building. This has involved some retailers moving out temporarily. Outside of these retailers, who have received new permanent premises in the new building, a number of new shops and 200 additional parking spaces have been added. These parking spaces make good those lost by the renovation works elsewhere.

The car park exit was removed to allow visitors coming by tram or bus traffic to walk freely and safely to and from the shopping centre.

In the car park near entrance 6 are charging stations for electric bicycles and electric cars.

Entrance 5 has been moved. Here, along with additional landscaping, new parking spaces have been built for disabled persons.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.

 
location 

Project Details

Contractor
Turnhoutsebaan 5, Wijnegem, Antwerpen, Belgium
Client 
RPFF Belgium, Royawyn
Price 
€44.000.000
Architects 
Jaspers-Eyers & Partners
Temporary partnership 
Willemen General Contractor, Cit Blaton
Surface area above ground 
125 000m²
Construction period
2 years 3 months
Start work
11-2011
End of work
02-2014