KdG Hogeschool Campus Zuid nieuwe thuishaven van 5.500 studenten

Prev Next

De nieuwe Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool is vrijdag met een groot feest en in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Kris Peeters en burgemeester Bart De Wever, officieel ingehuldigd. Het is de nieuwe thuisbasis van alle opleidingen in de studiegebieden Welzijn, Onderwijs en Gezondheidszorg, de ondersteunende hogeschooldiensten en de dienst studentenvoorzieningen. Afgelopen maandag al namen 5.500 studenten en 500 medewerkers hun intrek in het gebouw dat op twee jaar tijd werd opgetrokken door de THV Carolus Magnus (Willemen-Van Laere).

Het gloednieuwe hogeschoolgebouw met een totale oppervlakte van 37.000 m² kwam er tegenover het Justitiepaleis in Antwerpen, op de plaats waar vroeger de voormalige koekjesfabriek van Biscuiterie Parein stond. De belangrijkste delen van het fabriekspand werden behouden en kregen een nieuwe bestemming als kantoorruimte, les- of praktijklokaal. Aan de Troonplaats en de Brusselstraat werd een nieuwbouw opgetrokken.

Centraal binnenplein

Campus Zuid omvat naast leslokalen onder meer ook een mediatheek, kantoren, een boekhandel, ondergrondse fietsenstallingen voor meer dan duizend fietsen en een parkeergarage. Een centraal binnenplein als hart van de campus geeft het geheel licht en lucht. Het is heel transparant aangelegd, met brede toegangen en ruime doorkijken. Rondom dat plein bevinden zich een centrale onthaalruimte, een ruime cafetaria, een leercentrum, een brede waaier aan multi-inzetbare les- en praktijklokalen en meerdere aula’s.

BREEAM ‘Excellent’

Duurzaamheid staat centraal op de campus. Er werd niet alleen gezorgd voor een flexibel ruimtegebruik, slimme ledverlichting, zelfsturende zonweringen en groendaken, de campus heeft ook zonnepanelen en een nachtkoelingssysteem dat ’s nachts de koele lucht opslaat die overdag gebruikt wordt om het gebouw te ventileren. "Het dak van Campus Zuid is bedekt met PV-panelen. De eigen stookinstallatie op aardgas kan mee ingeschakeld worden in het lokale warmtenet. We kunnen daarin zowel leverancier als consument zijn, door onze eigen installatie als reserve te laten fungeren, naast de groene warmte die de hoofdbron van het net is. Binnen de gebouwen is de verwarming fijnmazig uitgebouwd, met 250 individuele regelbare zones", legt projectdirecteur Dirk Vande Cauter uit. Het gebouw werd gecertificeerd met het duurzaamheidslabel BREEAM ‘Excellent’.

“Een echte doolhof, maar wel een supermooie”

Gazet van Antwerpen liet enkele studenten en buurtbewoners aan het woord. “De campus is echt supermooi”, vertelt Eefje. “We zijn echt onder de indruk.” Verder: “Ik ben al vijf keer verdwaald”, lacht Jomana, “maar we hebben veel meer ruimte, grotere aula’s en grotere skillslabs.” En nog: “Hier heb ik eindelijk het ‘hogeschoolgevoel’. Het is een echte doolhof, maar wel een supermooie”. Ook Frida heeft lovende woorden voor de nieuwe campus: “Ongelofelijk, hé. Echt prachtig! Ik woon hier dertig jaar en heb de wijk zien evolueren. Dit is een leuke buurt en de studenten zijn meer dan welkom.” De komst van Campus Zuid betekent ook een boost voor de lokale horeca.

Lees de reportage in Bouwen aan Vlaanderen.
 

23 September, 2016 - 18:30