Spectaculaire hijswerken voor nieuwe bruggen E40

Prev Next

Wie op de E40 rijdt ter hoogte van Merelbeke, kan er niet naast kijken: een honderd meter hoge kraan torent er sinds kort boven alles en iedereen uit. Haar taak? 42 brugliggers van 36 meter en een gewicht van meer dan 90 ton naar hun definitieve plaats hijsen. De liggers vormen de basis voor de toekomstige bruggen over de Tijarm en de Oude Gaversesteenweg.

Franki Construct en Aswebo werken sinds maart vorig jaar samen op deze bijzondere werf. Allereerst werd er een tijdelijke brug gebouwd die het doorgaand verkeer tijdens de werken in beide richtingen moest waarborgen. Vervolgens werd het noordelijke deel van de bestaande bruggen afgebroken. Tijdens de volgende fase is het zuidelijke deel aan de beurt. Beide bruggen worden vervangen door twee gloednieuwe exemplaren die breder zijn en aan beide kanten betere geluidsschermen krijgen.

De nieuwe brugliggers zijn de dwarsbalken waar het wegdek op aangelegd zal worden. Als alles goed loopt, zal het verkeer in de rijrichting Gent al in maart over de nieuwe brug kunnen rijden. Daarna wordt de tijdelijke brug afgebroken en starten de werken aan de overkant, in de rijrichting Brussel. De nieuwe bruggen worden in elke rijrichting uitgerust met drie rijstroken én een brede pechstrook. Die zal later indien nodig omgevormd kunnen worden tot een vierde rijstrook. Half oktober moeten de werken klaar zijn.
 

29 January, 2018 - 11:15

Willemen Infra came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Aswebo, Aannemingen Van Wellen and the infrastructure department of Kumpen and is a leading road builder and asphalt and concrete manufacturer.