Fiets- en voetgangersbrug naar ecowijk Rives Ardentes ingehuldigd

Prev Next

In Luik wandelden vandaag ministers Christophe Collignon en Frédéric Daerden, Luiks burgemeester Willy Demeyer en eerste schepen Christine Defraigne, samen met de ontwikkelaars NEO LEGIA de nieuwe fiets- en voetgangersbrug ‘Passerelle des Reflets’ in. Deze nieuwe brug over de Darse de Meuse zal de toekomstige tramhalte ‘Astrid’ verbinden met de nieuwe ecowijk Rives Ardentes. In de lente van 2024 zal de brug helemaal klaar zijn voor gebruik.

De ‘Passerelle des Reflets’ is 57 meter lang en vormt een centrale schakel tussen de nieuwe ecowijk Rives Ardentes, het park Astrid, de toekomstige tramhalte Astrid en de aanpalende buurten op Coronmeuse. Ze zorgt voor een betere toegankelijkheid van de publieke ruimtes en verbindt de nieuwe groene voetgangerszones langs beide zijden van Darse de Meuse en de Maas.

De brug zal toegankelijk zijn voor alle gebruikers van zachte mobiliteit: fietsers, voetgangers, steps en personen met een beperkte mobiliteit, via natuurlijke hellingen aan de parkkant en via een helling en trappen aan de kant van de tramhalte.

Willy Demeyer, Burgemeester Stad Luik
“Met Rives Ardentes, hebben we muren gesloopt om een brug te bouwen. Eens over de brug verschijnen de weerspiegelingen en biedt Coronmeuse toegang tot een groene en duurzame stad.”

François Prüm, Bestuurder NEO LEGIA
“Het krachtige concept van de ecowijk Rives Ardentes, “Vivre la nature de Liège” (de Luikse natuur beleven) in een groene, rustige omgeving met zicht op het water, was een belangrijke aantrekkingspool voor de eerste kopers en toekomstige bewoners. Morgen is het hun beurt om de “Passerelle des Reflets” en de vorderingen van de landschapsvormgeving als eersten te ontdekken. Zij hebben talrijk ingeschreven voor dit geleid bezoek aan de werf op zaterdag 16/09.”

De ‘Passerelle des Reflets’ wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor een budget van ongeveer twee miljoen euro in het kader van stedelijke opwaardering. In en rond het park worden wandelpaden en nieuwe groenzones aangelegd. Een nieuwe verbinding met de Atlasbrug en de Quai de Wallonie maakt ook deel uit van het algemene landschapsprogramma.

“De Luikse natuur beleven” op Rives Ardentes

Op het terrein van 25 hectares van Coronmeuse, ontwikkelt NEO LEGIA, het consortium van Willemen Groep, Jan De Nul Group en CIT-Blaton, samen met de stad Luik de nieuwe ecowijk Rives Ardentes.

Het is een gemengd project met 1.325 woningen in verschillende typologieën dat ook ruimte biedt voor kantoren, buurtwinkels, horeca en diensten, zorgvastgoed, twee kindercrèches,  sport- en ontspanningsfaciliteiten, ….

Duurzaamheid, ecologie, veiligheid en natuur staan centraal in de ecowijk Rives Ardentes. Tachtig procent van het terrein zijn openbare ruimten zoals groenzones, pleinen, parken en voetgangerspaden. Het krachtige concept « De Luikse natuur beleven » in een groene, rustige omgeving met zich op het water, was trouwens een doorslaggevende reden voor de eerste kopers en toekomstige bewoners.

Bezoekdag voor eerste kopers en toekomstige bewoners

Zaterdag 16 september organiseert NEO LEGIA een bezoekdag voor de toekomstige eigenaars. Zij werden persoonlijk uitgenodigd om te zien hoe de werken vorderen en om als eerste bewoners de ‘Passerelle des Reflets’ over te wandelen. Zij schreven talrijk in voor het bezoek.

De eerste bewoners van Rives Ardentes zullen al begin 2024 hun intrek kunnen nemen, wanneer de eerste fasen van het project zijn voltooid. 

Vorderingen van de werken

• In juni 2021 werd van start gegaan met de afbraak van de Internationale Jaarbeurs van Luik.
• Eind 2021 werd de bouw van de eerste residentiële woningen aangevangen.
• Nu worden de volgende gebouwen van de eerste ontwikkelingsfase opgetrokken:

  • De appartementsblokken op Kade 1, 2 en 3
  • De eerste fase van de huizen aan het Park
  • De appartementen aan de jachthaven
  • De huizen aan de jachthaven

• Het grootste deel van de openbare voorzieningen, met name de straatjes, de openbare pleinen, de parken, de bruggen over de “Darse de Meuse” zullen eind dit jaar afgewerkt zijn.  
• De grote werken voor de tramlijn zullen eind 2023 klaar zijn. De eerste technische testen met de tram zullen worden uitgevoerd in 2024 en de ingebruikname van de tramlijn is gepland voor begin 2025.

SSuccesvolle verkoop

Van de 168 eenheden van de eerste ontwikkelingsfase die te koop werden aangeboden werden er tot nu toe 131 (78%) verkocht.

NEO LEGIA heeft net de volgende verkoopsronde gelanceerd met een nieuwe serie Maisons du Parc en een nieuw appartementsblok op de kade.

Voor meer informatie over de verschillende producten die te koop worden aangeboden, kan u terecht op rivesardentes.be

15 September, 2023 - 16:15

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.

Willemen Real Estate is the Willemen Groep’s project development department.

Since 1998 Franki has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.