WZC Annuntiaten in Heverlee is helemaal 'up and running'

Prev Next

“De nieuwe trots van de Leuvense ouderenzorg en een architecturaal pronkstuk”, zo noemt vakmagazine Bouwen aan de Zorg het nieuwe woonzorgcentrum Annuntiaten langs de Naamsesteenweg in Heverlee. Op die plaats bouwde Willemen de voorbije jaren samen met Van Roey in twee fases aan een nieuwbouw met 96 rusthuiskamers en 27 assistentiewoningen. Donderdag 27 september werd het laatste deel van het gloednieuwe complex officieel ingehuldigd.

“Dankzij de flexibele indelingsconcept kan het nieuwe woonzorgcentrum naar hartenlust switchen tussen een kleinschalige en een grootschalige werking. Een unieke troef die zowel de bewoners als het personeel ten goede komt”, klinkt het in Bouwen aan de Zorg. Hoewel WZC Annuntiaten bouwkundig gezien één doorlopend geheel vormt, is het gerealiseerd in twee verschillende fases. Dit omdat het terrein aanvankelijk nog werd ingenomen door de gebouwen van het voormalige woonzorgcentrum. In eerste instantie zijn er drie nieuwe vleugels met 72 woonzorgkamers opgetrokken, zodat de bewoners van het bestaande woonzorgcentrum in september 2016 konden verhuizen en de verouderde gebouwen konden worden afgebroken. In fase 2, die voorbije lente opgeleverd werd, kwamen daar nog 27 assistentiewoningen, 24 woongelegenheden, een cafetaria en tal van administratieve ruimtes bij.

De historische context van de site en de groene omgeving liggen aan de basis van een uitgekiende materiaalkeuze. Het transparante centrale balkvolume is bekleed met geperforeerd cortenstaal en de publieke zone op het gelijkvloers is ingevuld met geëmailleerd glas. Daardoor straalt het woonzorgcentrum een eigen identiteit uit naast het neogotische Heilig Hartinstituut. De woonkamers zijn iets intiemer opgevat en afgewerkt met baksteen. De assistentiewoningen bevinden zich in de zogeheten voorbouw en staan in functioneel opzicht volledig los van het woonzorgcentrum, al is er wel een rechtstreekse koppeling met de rest van het gebouw. In energetisch opzicht is er geopteerd voor grote isolatiediktes, driedubbele beglazing en geavanceerde energiezuinige technieken (betonkernactivering, BEO-veld en thermische fotovoltaïsche zonnepanelen).

Lees HIER het volledige artikel in Bouwen aan de Zorg (pag. 16-19).

 

28 September, 2018 - 11:00

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.