Juniorcampus WICO is schoolvoorbeeld van BIM

Prev Next

De WICO-scholengroep in Pelt voerde in de aanloop naar dit schooljaar een grondige reorganisatie door. Via de realisatie van een fraaie nieuwbouw door Willemen Construct vormde ze de site van het Sint-Hubertuscollege om tot een Juniorcampus voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Het gebouw valt op door zijn strakke, hedendaagse vormgeving en enkele leuke architecturale knipogen naar de bestaande onderwijsinfrastructuur. Bovendien is het project een absoluut schoolvoorbeeld op het vlak van BIM. 

Het Sint-Hubertuscollege in Pelt werd in 1910 opgericht en heeft dus al een lange geschiedenis achter de rug. Sinds 2009 is het voorste deel van het gebouw beschermd als monument, inclusief de neogotische kapel met monumentale glasramen. Aan de achterzijde maakten enkele aangebouwde delen plaats voor een gloednieuw balkvolume, dat zich knus tussen het bestaande college en de sporthal nestelde.

Twee basisvolumes

De nieuwbouw van de kersverse Juniorcampus is 6000 vierkante meter groot en telt vier bouwlagen. Hij biedt plaats aan twaalf ruime technieklokalen, dertien klaslokalen, twee leskeukens, drie labo’s, een lerarenkamer en een ZLW-lokaal. Het ontwerp is van de hand van Q-BUS Architectenbureau, dat een overkoepelend masterplan uittekende om de uitbreiding optimaal in te bedden. De architecten opteerden voor een compact gebouw met twee basisvolumes: een balk met drie verdiepingen en een twee gelijkvloerse uitbouwen met onder meer de eetzaal. Het gelijkvloers sluit aan op een overdekte speelplaats en herbergt alle publieke functies.
Prefabbetonskelet

“In constructief opzicht bestaat het gebouw uit een prefabbetonskelet (wanden, kolommen, balken, trappen, predallen, welfsels …), aangevuld met enkele metselwerkwanden”, vertelt Kathleine Housmans, werkvoorbereider bij Willemen Construct. “Het gros van de ruimtelijke indeling gebeurde met behulp van niet-dragende gyprocwanden, wat meer flexibiliteit garandeert met het oog op toekomstige herinrichtingen. In de technieklokalen zijn polybetonvloeren gelegd en in de rest van het gebouw rubbervloeren. De gevel is bekleed met een combinatie van beigegrijze steenstrips en grijze en oranje vezelcementplaten. Ter hoogte van de overdekte speelplaats rust het balkvolume op palen. De daken van de gelijkvloerse uitbouwen zijn afgewerkt met een groendak en een terras dat aansluit op de lerarenkamer. Op het dak van het balkvolume zijn dan weer zonnepanelen geplaatst.”

De meerwaarde van BIM

Bij de realisatie van de Juniorcampus maakten Willemen Construct, Q-BUS Architectenbureau en heel wat andere betrokken partijen (studiebureaus, nevenaannemers, onderaannemers voor prefabbeton …) op een doorgedreven manier gebruik van de BIM-methodiek. “Alles werd in één collectief 3D-model gegoten, waardoor de doorlooptijd erg kort was. Het was een intensief traject, maar de samenwerking liep op wieltjes”, aldus de architecten. Ook voor Willemen Construct was de vlotte BIM-samenwerking een schot in de roos: “Het maakte ons werk makkelijker – we hoefden de exacte hoeveelheden maar te deduceren uit het BIM-model – en stelde ons in staat om doorgedreven clashcontroles uit te voeren, waardoor we alle problemen konden oplossen nog voor ze zich op de werf konden voordoen”, zegt Kathleine, die ook de BIM-coördinatie op zich nam.

“Aangezien iedereen in alle transparantie en vertrouwen heeft samengewerkt, zorgden de planwijzigingen niet voor verwarring en zijn de werken zeer vlot verlopen. De Juniorcampus in Pelt was dan ook een schoolvoorbeeld van BIM. Zelfs in die mate dat de werf- en projectleider na dit project alle volgende bouwprojecten op deze manier zouden willen aanpakken!”
 

Uit: Bouwen aan Vlaanderen
Foto: 
© Jean Vandijck

18 December, 2020 - 10:45

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.