Willemen Construct bouwt mee aan nieuw VRT-huis

Prev Next

VRT, de openbare omroep voor radio en televisie in Vlaanderen, heeft een partner gekozen voor de bouw van haar nieuwbouwproject, waarnaar het in de zomer van 2026 wil verhuizen. Willemen Construct maakt deel uit van het bouwteam dat werd geselecteerd.

Willemen Construct gaat de opdracht aan samen met collega-aannemer Jan De Nul Group, bouwtechnologiegroep EEG, architectenbureaus OFFICE Kersten Geers, David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets, ingenieursbureaus Tractebel en CES en bouwer van tv- en radiostudio's Ideal Acoustics. Onder de naam ‘VRT Morgen’ worden de krachten gebundeld om samen het nieuwe VRT-huis te realiseren.

Dat nieuwe VRT-huis van 65.000 m² blijft op de huidige site aan de Reyerslaan. Het wordt een compact en veelzijdig gebouw van twee gestapelde volumes. De basis is een achthoekig volume met een ruime lobby, een eventruimte, een bedrijfsrestaurant, logistieke werkruimtes met laad- en loszones en drie grote televisiestudio’s. Daarbovenop komt het tweede volume met in totaal drie verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit een ruime werkvloer van 87 m x 87 m. “We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van werken bevordert”, aldus CEO van de VRT Frederik Delaplace. “Onze mensen zullen letterlijk samenwerken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw wordt een plek waar creatie en interactie centraal staan.”

Vijf binnentuinen

Het nieuwe VRT-huis wordt een compact gebouw, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en met een beperkte ecologische voetafdruk. Het bouwproject kiest enerzijds voor het behoud van zo veel mogelijk bestaande bomen en anderzijds blijft het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak komen nog eens 2.300 m² zonnepanelen. Het gebouw krijgt ook vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen. In combinatie met de bomen en het park zorgt dat voor een uitgesproken groene omgeving, zowel binnen als buiten.

Zomer 2026

Het bouwteam heeft de ambitie om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. De komende maanden worden de VRT-medewerkers van nabij betrokken om vast te leggen hoe de merken en afdelingen zich ruimtelijk tot elkaar zullen verhouden. Intussen wordt het dossier klaargemaakt voor de aanvraag van de bouwvergunning. Wanneer deze vergunning afgeleverd is, wordt de exacte startdatum van de werken bepaald. Het doel is dat de VRT kan verhuizen vanaf de zomer van 2026.

In deze video krijg je al een eerste indruk van hoe het gebouw er zal uitzien.

Het toekomstige VRT-huis in cijfers

 • 65.000 m² gebouw, waarvan 40.000 m² bovengronds
 • 1 basis en 1 veld van 3 verdiepingen
 • Elke verdieping is 2 voetbalvelden groot
 • 18.000 m² flexibele werkplekken
 • 5.000 m² groene ruimte
 • 5 binnentuinen
 • 10.000 m² ontmoetingsruimtes
 • 500 m² eventruimte
 • 3 grote tv-studio’s
 • 1 studio op de nieuwsvloer
 • 5 radiostudio’s
 • 100% toegankelijk voor iedereen
 • 2.300 m² zonnepanelen
21 June, 2021 - 16:30

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.