[TIMELAPSE] Eerste Kielparktoren is afgebroken

Prev Next

De eerste van de drie iconische woontorens in de wijk Kiel in Antwerpen is gesloopt. In totaal voerden we maar liefst 6.500 ton betonpuin en 200 ton wapeningsijzer af. Deze timelapse video brengt de spectaculaire afbraak van de 16 verdiepingen hoge toren in beeld.

Sinds de lente draait de vernieuwingsoperatie van de woontorens in het Kielpark op volle toeren. Op 10 september was de eerste woontoren helemaal afgebroken. Op dit moment worden 153 grondverdringende palen geplaatst als basis voor de fundering van het nieuwe gebouw, dat opnieuw 96 appartementen met 1 tot 3 slaapkamers zal tellen, verdeeld over 16 verdiepingen.

De nieuwe torens worden visueel een eerbetoon aan de huidige torens, technisch worden het toonbeelden op vlak van duurzaamheid. De nieuwe gebouwen gaan langs buiten amper te onderscheiden zijn van wat er stond. Bovendien hebben de architecten van a33 het Y-vormig grondplan van de torens hernomen. Op het gelijkvloers keren de zuilen terug, opnieuw met gekleurde mozaïeken, en ook het open zicht met veel glaspartijen blijft bewaard.

De gebouwen worden uitgerust met de meest duurzame technieken, zoals een collectieve verwarmingsinstallatie die werkt met een warmtepomp, zonnepanelen voor elektriciteit in de gemeenschappelijke delen, extra isolatie en vloerverwarming op lage temperatuur. Voor de mobiliteit in de gebouwen komen er twee grote liften en twee gesloten traphallen. Eind 2026 moeten de twee nieuwe torens klaar zijn.

Bekijk de timelapse video van de afbraak van de eerste Kielparktoren.
 

5 October, 2021 - 09:45

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.