Allereerste turboverkeersplein geopend in Oostakker

  • Opening Turboverkeersplein
  • Eerste turboverkeersplein
  • Willemen Infra bouwt eerste turboverkeersplein
  • Turboverkeersplein in Oostakker, Gent
Prev Next

Op 31 mei 2022 is aan het kruispunt Euro-Silo in Oostakker bij Gent het allereerste turboverkeersplein van België geopend. Een mijlpaal in het project R4WO, waarmee Willemen Infra in opdracht van De Werkvennootschap drie van de 16 knooppunten op de R4, de ring rond Gent, hervormt. Van de drie quick wins, die vorig jaar al in uitvoering gingen, is het turboverkeersplein de eerste die klaar is.

Het voormalige kruispunt aan Euro-Silo was voorheen een druk kruispunt met verkeerslichten. Nu is dat een ‘turboverkeersplein’. Dat is een rotonde met verkeerslichten en met aparte rijstroken per richting waardoor de doorstroming vlotter verloopt. Bestuurders moeten voor het oprijden van het turboverkeersplein kiezen welke richting ze uit willen. Het is veiliger omdat bestuurders niet meer van rijvak mogen wisselen. Daarnaast detecteren slimme verkeerslichten de hoeveelheid verkeer en voorkomen onnodige wachttijd. Dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg én een groene berm tussen het turboverkeersplein en de fietssnelweg krijgen ook fietsers meer plaats om veilig langs de R4 te rijden. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was present tijdens de officiële opening van het eerste turboverkeersplein. "Dit turboverkeersplein was hard nodig. Het vorige kruispunt was een knelpunt dat zorgde voor onveilige verkeerssituaties en filevorming. Met de bouw van dit turboverkeersplein nemen we dit weg en creëren we een veilige verbinding tussen de woonkernen, wat ook zorgt voor een betere leefbaarheid in de omgeving”, zegt minister Peeters. 

16 knooppunten

Het turboverkeersplein aan Euro-Silo is de eerste mijlpaal in het project R4WO. Met dat project wil De Werkvennootschap 16 knooppunten op de R4 West en Oost in Gent, Evergem, Zelzate en Wachtebeke omvormen om zo één vlotte ring te bekomen. Naast het turboverkeersplein zijn er nog drie quick wins die in 2022 worden afgerond: de bouw van twee fietsbruggen in Evergem en één fietsbrug in Mariakerke. Deze quick wins worden als eerste uitgevoerd om de werken aan de andere knooppunten vlotter te laten verlopen. 

1 June, 2022 - 12:00

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.