Primeur in Antwerps havengebied: circulair fietspad

  • Plastic Road in Haven van Antwerpen
  • Duurzaam fietspad in Haven van Antwerpen
Prev Next

Op Rechteroever in het Antwerpse havengebied is een duurzaam fietspad van 800 meter lang gerealiseerd. Een deel van het fietspad bestaat uit een asfaltmengsel van Willemen Infra en plastic afval. Deze gebruikte innovatieve techniek is een primeur in België en draagt bij aan de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. 

Het nieuwe fietspad op de Zomerweg op Rechteroever is in totaal 800 meter lang en bestaat uit twee delen met verschillende innovatieve toepassingen waarbij gebruik gemaakt wordt van hergebruikt en gerecycleerd plastic. Het eerste deel van het fietspad, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf PlasticRoad, bestaat uit elementen die grotendeels zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. De in dit fietspad van 75 meter lang gebruikte hoeveelheid, staat gelijk aan het hergebruik van ongeveer twee miljoen plastic koffiebekertjes.

Duurzaam asfalt zorgt voor reductie van CO-uitstoot

Het tweede deel van het fietspad bestaat uit asfalt van Willemen Infra, waar polymeren van gerecycleerd plastic aan toegevoegd werden. Dit procédé werd ontwikkeld door het Schotse bedrijf MacRebur. Het plastic wordt verpletterd tot kleine pellets, die 6% van het bitumen vervangen, een belangrijk onderdeel van asfalt. Hierdoor zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en daalt de CO₂-uitstoot. Tijdens de productie wordt het plastic gesmolten tot een kleverige substantie waardoor er geen microplastics achtergelaten worden. Dit stuk fietspad staat gelijk aan het hergebruik van 650.000 plastic flessen. De mix verbetert bovendien de weerstand tegen vervorming en verhoogt de stijfheid van het asfalt, waardoor het ​ geschikter is voor zware belasting.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Dit duurzame weg-en fietsinfrastructuurproject aan de Zomerweg op Rechteroever is een mooi voorbeeld van de innovatie en circulariteit die we in onze haven hoog in het vaandel dragen. Deze technologische primeur helpt ons in de toekomst slimme keuzes te maken in het grotere kader van mobiliteit en bereikbaarheid in het havengebied.”

30 November, 2022 - 10:45

Willemen Infra is a leading, Belgian road construction company with a regional presence in both Flanders and Wallonia. An important asset is that we have all aspects of the construction process under our own management and thus fully control the execution. Moreover, our team of 1,000 well-trained and experienced employees are willing to work at night and over the weekend to make sure they get everything done in time. In addition, thanks to our own COPRO-certified production and recycling sites, we are one of the leading producers for asphalt and road concrete.