Aswebo en Franki Construct bouwen samen nieuwe zeedijk Wenduine

Prev Next

De Belgische kustgemeente Wenduine krijgt een nieuwe zeedijk. Aanleiding is een studie van het masterplan kustveiligheid. Daaruit is gebleken dat Wenduine een van de zwakste schakels is in onze kustbescherming. Aswebo en Franki Construct zijn op 1 september gestart met de totale renovatie van de zeedijk.

Op 5 en 6 december 2013 kreeg onze kust af te rekenen met de Sinterklaasstorm. De storm sleurde in totaal 2,4 miljoen kubieke meter zand in zee. Een deel van dat zand zal op natuurlijke wijze terug aan land komen, een ander deel is onherroepelijk weg. Daarom startte de afdeling Kust van het departement Mobiliteit en Openbare Werken half februari in een aantal kustgemeenten met noodsuppleties. In Wenduine was hiervoor ongeveer 700.000 kubieke meter zand nodig. Omdat de strandsuppletie alleen onvoldoende bescherming zou bieden, wordt ook de zeedijk onder handen genomen. Aswebo en Franki Construct werken samen om de bestaande zeedijk volledig af te breken en volgens een nieuw concept opnieuw op te bouwen.

De nieuwe dijk zal in de eerste plaats breder zijn. Hij zal ook aantrekkelijker zijn voor wandelaars, toeristen en recreanten. Er komt een rijweg en een wandelgedeelte met ruimte voor terrassen en zitbanken. Hoofddoel van de werken is Wenduine beschermen tegen superstormen. Op het nieuwe en gestabiliseerde dijklichaam worden twee stormmuren gebouwd. De zeewaartse stormmuur krijgt de vorm van een parapet. De neus die boven het strand zal uitsteken moet de stormgolven keren. Deze muur wordt verankerd met palen die zes meter in de bodem zitten. De landwaartse muur krijgt de vorm van een zitbank en wordt eveneens bovenop een secanswand geplaatst. De twee muren samen vormen een kuip waar overslaande stormgolven hun energie verliezen en dus ook hun kracht om de bebouwing te bedreigen. Ook de rotonde wordt volledig vernieuwd en voorzien van nieuwe zitbanken, een windscherm, een podium en een nieuwe verharding met een petanquebaan, een sportterrein en skatepark. De totale aannemingssom bedraagt € 9,6 miljoen.

1 September, 2014 - 16:45