Het kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan en Blanklaarstraat (N725), ook wel gekend als de Zwarte Ring in Lummen, onderging het afgelopen jaar een metamorfose. Om de verkeersveiligheid te verhogen, verving Willemen Infra in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius, Aquafin en de gemeente Lummen het kruispunt met verkeerslichten door een rotonde met veilige fietspaden rondom. De vernieuwde omgeving werd op vrijdag 10 juni feestelijk geopend door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Luc Wouters.
In augustus 2021 startte de aanleg van de rotonde en de vernieuwing van de omgeving Grote Baan (N29). De nieuwe rotonde werd uitgerust met vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. De vrijliggende fietspaden zorgen ervoor dat fietsers fysiek gescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Tegelijkertijd werd ook de N725 Blanklaarstraat aangepakt. Hier voorzagen we een vernieuwd rioleringsstelsel, en ook veilige fietspaden langs de weg. Tot slot werd het wegdek vernieuwd in de volledige projectzone.
Feestelijke opening
Sinds begin dit jaar is de rotonde al open voor het verkeer. Begin maart werd ook de Blanklaarstraat opengesteld. Sinds eind mei zijn ook de werken aan de riolering en de rijweg afgerond. Vrijdag 10 juni werd de rotonde officieel geopend door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Luc Wouters. Minister Peeters is blij met het eindresultaat: ‘Het kruispunt is voortaan een stuk veiliger voor alle weggebruikers. In het bijzonder voor fietsers die nu genieten van vrijliggende fietspaden en comfortabele oversteekplaatsen. De vernieuwing zorgt namelijk in totaal voor zo’n 3 km nieuwe fietspaden in de omgeving.’
In het volgende project wordt het ontbrekende stuk van de Meldertsebaan tussen de nieuwe rotonde en de Geeneindestraat nog aangepakt, dat wordt vernieuwd met veilige fietspaden.
Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.