LEAN by Willemen

De Lean-filosofie is een breed verspreid gedachtegoed binnen onze Groep. Alle bedrijven passen de verbetermethodiek toe om enerzijds verspillingen te elimineren en anderzijds te leren en te verbeteren, en dat elke dag opnieuw. Zo verhogen we én de projectkwaliteit én de klantwaarde.

De verschillende bedrijven in onze Groep passen Lean op hun bedrijfsspecifieke manier toe. Sommige van onze bedrijven hebben Lean-coaches die op de werven zorgen voor de nodige pragmatische begeleiding. Ook werd geïnvesteerd in voorgedrukte Lean-borden met gekleurde en beschrijfbare magnetische post-its. Daarmee namen we afscheid van de klassieke weekflappen en de papieren post-its. En we gaan voor een digitale Lean-planning. We geloven fel in het belang van fysieke interactie tijdens Lean-planningssessies, maar door corona was dat niet altijd mogelijk. Daarom werken we met een Excel-versie van een Lean-planning die we via Sharepoint met elkaar delen. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijkertijd in een Teams overleg een online Lean-planningssessie houden.

Lean is ook geen exclusief gebeuren op de werf alleen, zo gebeurt de aankoop bij de aannemingsbedrijven en de planning in de magazijnen en ateliers al volgens deze methodiek. Nog in de magazijnen wordt de 5S-systematiek toegepast onder de noemer ‘Een vaste plaats voor alles, alles op zijn plaats!’. Deze systematiek brengen we sinds dit jaar ook naar de werf, onder andere bij het beheer van de opslagplaatsen en bij de werfinrichting.

Bij de opstart van een nieuw project passen we al van bij de projectplanning een verbeteringsproces toe. Vervolgens kijken we bij de start van de uitvoering opnieuw naar de planning, en dit samen met de onderaannemers. In deze stap gaan we samen na hoe we de werken slimmer en dus efficiënter kunnen uitvoeren. Die ruimte voor inbreng vanuit de onderaannemers draagt er ook toe bij dat ze meedenken in het verbeteren van de kwaliteit van het project. Tweemaal winst, dus.

LEAN-nieuws

01/10/2019 - 10:45

Vers van de pers stellen we met veel plezier onze gloednieuwe groepsbrochure voor. Die vertelt in 156 pagina’s hoe de Willemen-familie er precies uitziet, welke aspecten van de bouwsector we meester zijn en hoe we als bedrijf de focus houden op innovatie en duurzaam ondernemen. Een selectie van onze referenties lijmt het geheel aan elkaar.

05/04/2019 - 15:00

Op de allereerste uitreiking van de Sanilec Awards is Sanitechniek stevig in de prijzen gevallen. Met het gloednieuwe event wil vakblad Sanilec de creativiteit en technische knowhow van de vakman in de kijker zetten en streeft het naar eigen zeggen naar een imagoboost voor de sector. In totaal werden 39 projecten genomineerd voor vijf awards. Met twee ervan ging Sanitechniek aan de haal.

19/03/2019 - 16:30

Cosimco bouwt op het bedrijventerrein PolanenPark tussen Haarlem en Amsterdam een nieuwe campus voor de snel groeiende Amerikaanse datacenterexploitant CyrusOne Inc. Verdeeld over drie bouwlagen zal het datacenter een totale oppervlakte van 27.000 m² beslaan. De campus heeft een geschatte capaciteit van 72 MW.

17/12/2018 - 15:30

Onze collega’s van Willemen Construct, Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken in Hasselt hebben vanmorgen hun intrek genomen in hun gloednieuwe kantoor. Ver hoefden ze niet te gaan, want voortaan kan je hen vlak naast het voormalige kantoorgebouw vinden.

03/12/2018 - 12:30

Amper 8 maanden na de eerste graafwerken is het nieuwe kantoorgebouw voor onze collega’s in Hasselt helemaal klaar voor gebruik. Het nieuwe gebouw werd opgetrokken in een recordtijd. “Dit dankzij een doorgedreven voorbereiding in BIM en een zeer strakke Lean planning”, zegt Projectdirecteur Wim Briels (Willemen Construct).

Pagina's