Veiligheid centraal op opleidingsdag Van Wellen

Prev Next

Meer dan 200 medewerkers van Aannemingen Van Wellen kwamen maandag samen in de gebouwen van Syntra in Sint-Niklaas voor hun opleidingsdag. In totaal kwamen maar liefst 9 thema’s aan bod met slechts één rode draad: veilig werken.

Veiligheid is en blijft een absolute prioriteit binnen Willemen Groep. ‘Go For Zero’ is elk jaar opnieuw het doel: een jaar lang geen enkel ongeval met werkverlet. Sinds de start van deze interne veiligheidscampagne in 2012 zijn tal van bedrijven hier in geslaagd. “Sommige bedrijven zelfs al twee keer”, zegt CEO Tom Willemen. “Hét bewijs dat de zero-doelstelling helemaal niet onrealistisch is. Ook niet in een ongevalgevoelige sector als de bouw. Ons motto is dat elk ongeval er één teveel is.”

Daarom organiseren alle bedrijven in de groep elk jaar een opleidingsdag. “Die moet alle medewerkers bewust maken over het belang van veilig werken. Maar ook daarnaast wordt er voortdurend gecommuniceerd over veiligheid”, zegt Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst. “Op regelmatige tijdstippen worden ‘toolboxmeetings’ georganiseerd op de werf en we zetten ook in op affichecampagnes. Elke bouwvakker en wegenwerker beschikt trouwens over een formulier waarmee hij kan nagaan of zijn werkplek al dan niet veilig is.”

Schouderklopjes

Veiligheid houdt natuurlijk meer in dan het volgen van regels en procedures. Dat blijkt ook uit het programma van de opleidingsdag bij Van Wellen. “Ook communicatie kan cruciaal zijn. Daarom was er een opleiding rond lef hebben om met elkaar te communiceren. Elkaar schouderklopjes durven geven, maar ook elkaar op een correcte manier durven terechtwijzen. In dat verband is Frederik Imbo komen uitleggen waarom we ‘2 oren hebben en slechts 1 mond’”, vertelt Hans Verschaeren, preventieadviseur bij Van Wellen.

Juiste houding

In het kader van de Safe Forward-campagne die Willemen Groep samen met Vias voor alle 2.500 medewerkers uitrolt, werd de aandacht eveneens gevestigd op een aantal belangrijke risico’s in het verkeer. Hans Verschaeren: “Want ook daar willen we dat onze medewerkers zich op een veilige manier bewegen. In een aparte opleiding rond ergonomie lag de focus dan weer op het tillen van lasten van ongelijke gewichtsbelasting. Of hoe materiaal op een ergonomisch verantwoorde manier uit de bestelwagen halen? Bij ons kantoorpersoneel lag de focus eerder op de juiste houding om te werken aan de computer.”

Verder werd er in samenwerking met Aquafin en Riotech nog voorzien in een opleiding veilig werken in rioleringen en ook de blustechnieken werden bijgeschaafd. Tegelijkertijd werd bij alle bedrijfswagens op de parking de bandenspanning gecontroleerd. Sommige bestelwagens werden uitgerust met track & trace. De opleidingsdag werd afgesloten met een kleine receptie.
 

19 januari, 2018 - 13:00

Willemen Infra is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen en is een toonaangevende wegenbouwer en asfalt- en betonproducent.