Astrotoren is hoogste passiefgebouw in België

Prev Next

Vaktijdschrift Bouwen aan Vlaanderen trekt in zijn jongste nummer naar Sint-Joost-ten-Node voor een reportage over de renovatie van de Astrotoren. De 107 meter hoge toren mag zich intussen het hoogste passiefgebouw in België noemen.

Het kantoorgebouw uit 1974 kreeg een nieuw jasje aangemeten. De ruim 35.000 m² aan kantoorruimte in de Astrotoren werd hertekend en geoptimaliseerd. Voorts kreeg de toren een nieuwe façade, zodat het daglicht het gebouw dieper kan binnendringen. De stevige isolatie in de gevel maakt van de toren ook het hoogste passiefgebouw in ons land.

Met het nieuwe design verdween de koperen gevelkleur van de oude Astrotoren uit het Brusselse stadslandschap. Architecten Estudio Lamela en Altiplan kozen voor een blauwe gevel met witte accenten. De dertig verdiepen tellende gevel werd verhoogd met drie verdiepingen, zodat de technische ruimtes vanop de straatkant niet meer zichtbaar zijn, maar zich achter de glazen gevel bevinden. Onder het gebouw bevinden zich ook vijf verdiepingen parkeerruimte.

De THV Astro (Willemen-Cordeel) renoveerde het torengebouw de voorbije twee jaar. Het gebouw werd gestript, de structuur werd aangepast en op het dak werd een nieuwe staalstructuur geïnstalleerd voor de technische lokalen. De Astrotoren kreeg bovendien een nieuwe blauwglasschil en de binnenkant werd opnieuw bekleed.

Eind dit jaar zullen zo’n 1.200 werknemers van Actiris, VDAB en Bruxelles Formation hun intrek nemen in het gebouw. De nieuwe huurders zullen door de forse isolatie- en energie-efficiëntie-inspanningen 60% minder energie (verwarming) gebruiken, terwijl de meerkost van de werkzaamheden maar 10% bedraagt in vergelijking met een klassieke building.

Dakdichting

Albitum stond in voor het aanbrengen van de dakdichting. “Dé uitdaging was het grote aantal kleine platformen en de detailuitvoering”, zegt bedrijfsleider Tania Wijnants. “Voor de Astrotoren werd gekozen voor een standaardoplossing: een dubbellaagse verlijmde isolatie, afgewerkt met een roofing.” De te behandelen dakoppervlakte bedroeg 2.500 m². “Qua oppervlakte valt dat best wel mee. Met Albitum pakken we immers ook grotere projecten aan, zoals Domus Logistics in Olen (40.000 m²) of C&A in Boom (20.000 m²). Maar de Astrotoren bestaat uit veel verschillende niveaus. En dat vergt meer tijdrovend precisie- en detailwerk dan een plat dak van een distributiecentrum.”

Verhoogde vloeren

Daltecnic leverde 70.000 tegels voor verhoogde vloeren in de kantoorruimtes. Ze werden geleverd zonder bekleding. Dat geeft de eindklant de mogelijkheid om de bekleding zelf te kiezen en te laten plaatsen. Verhoogde vloeren bieden tal van voordelen, zowel voor de inrichting van het (kantoor)gebouw als voor het onderhoud van de technische installaties die eronder lopen. Onder de verhoogde vloeren kunnen efficiënt kabels en ander technisch materiaal geplaatst worden voor elektriciteit, telefonie, informatica, HVAC, enz.

Lees het hele artikel
 

6 oktober, 2016 - 10:00