Aswebo renoveert startbaan Brussels Airport opnieuw in recordtijd

Prev Next

Aswebo heeft in het weekend van 10 september de werkzaamheden voor de renovatie van start- en landingsbaan 01/19 op Brussels Airport afgerond. “De laatste fase van de werken waarbij enkel tussen 22u en 6u werd gewerkt, is twee weken vroeger dan gepland beëindigd dankzij het optimale weer ’s nachts in augustus en de flexibiliteit bij de aannemers”, klinkt het bij Brussels Airport.

Om de 30 jaar moeten de start- en landingsbanen van onze nationale luchthaven grondig vernieuwd worden zodat alle vliegbewegingen veilig kunnen blijven verlopen. Vorige zomer renoveerde Aswebo al baan 07R/25L. Met succes, want de werken waren op minder dan drie maanden tijd afgerond. Ook toen werd vroeger opgeleverd dan gepland, 23 dagen om precies te zijn.

De renovatie van baan 01/19 verliep in verschillende fases en er werd ook ’s nachts gewerkt om de impact op de omwonenden en de luchthaven in de tijd te beperken. De werkzaamheden hebben in totaal anderhalve maand geduurd. In die tijd is:

  • 239.000 m² asfalt gelegd van 9 cm dik
  • 62.000 m² verharde bermen langs de startbanen afgebroken en heraangelegd
  • 373 km kabels hernieuwd
  • 5,6 km kanalen die regenwater laten afvloeien, afgebroken en heraangelegd
  • 3,2 km riolen gerenoveerd
  • 1.850 lampen vervangen door LED-lampen

Net als bij baan 07R/25L werden over de hele lengte van de baan 01/19 groeven getrokken in het asfalt. Ze zorgen er voor dat de banden van de vliegtuigen in slechte weersomstandigheden een betere grip hebben op de baan. Ook het regenwater kan zo sneller wegvloeien.

Benieuwd hoe Aswebo de heraanleg van start- en landingsbanen aanpakt?
Bekijk dan deze video.
 

28 oktober, 2016 - 14:45