Beringen neemt nieuw stadhuis in gebruik

Prev Next

Vrijdag is het nieuwe Stedelijk Administratief Centrum, kortweg SAC, op de voormalige collegesite in Beringen officieel geopend. Het gaat om een van kop tot teen vernieuwde en uitgebreide bibliotheek, een ondergrondse parking en een totaal verbouwd stadhuis aangepast aan ‘het nieuwe werken’. Bovendien waren de werken vroeger klaar.

Een ambitieus PPS-project heeft de 5 hectare grote collegesite grondig hertekend. Er is de voorbije jaren dan ook hard gewerkt aan dit ‘nieuwe stukje stad’ in het centrum van Beringen. Maar het resultaat mag er zijn. De site huisvest onder meer een prachtig nieuw stadhuis op de plek van het voormalige Sint-Jozefscollege. De karakteristieke voorgevel en de kapelvleugel van het college zijn bewaard en geïntegreerd in een hedendaags geheel.

“We hebben de bestaande gevel geschoord en nadien verankerd aan een nieuwe betonstructuur”, vertelt projectdirecteur Wim. “We hebben de achterliggende bebouwing volledig gesloopt en een extra verdieping toegevoegd, de nieuwe gordijngevel opgetrokken en een uitsparing gemaakt in de rechterbenedenhoek van de bestaande gevel, die de nieuwe inkompartij herbergt. De delicate koppeling tussen oud en nieuw maakte dit project behoorlijk specifiek. Alle functies die een hedendaags stadhuis moet bevatten, zijn aanwezig."

De bouw van het nieuwe stadhuis ging van start in volle coronacrisis. Toch werd het stadhuis op minder dan anderhalf jaar tijd gerealiseerd. Wim: “Er is snel geschakeld om de werken op een coronaveilige manier te herorganiseren. Daardoor kwam de vooropgestelde datum voor de officiële opening nooit in het gedrang. Dankzij constructieve overlegmomenten en een transparante communicatie, werd het stadhuis zelfs vroeger opgeleverd dan verwacht.”

Ook de bibliotheek en de eerste fase van de omgevingsaanleg rond het stadhuis werden intussen opgeleverd. Het nieuwe publieke binnenplein krijgt stilaan vorm en ook aan Project M - drie appartementsgebouwen met in totaal 95 nieuwe wooneenheden - wordt druk verder gebouwd.
 

8 oktober, 2021 - 13:30

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.