Eerste steen vliegt Droneport binnen

Prev Next

Op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem (Sint-Truiden) is dinsdag de eerste steen voor Droneport toepasselijk binnen gevlogen. Het gaat om een campus, of incubator, voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector. In drie afgebakende vliegzones, waar drones hoger mogen vliegen dan normaal, zullen bedrijven vanaf begin 2019 dronetesten uitvoeren. De nieuwe site wordt gerealiseerd door Kumpen.

Droneport, een initiatief van LRM, stad Sint-Truiden, POM Limburg en LRA, moet een unieke uitvalsbasis worden voor de dronesector. De campus zal onder andere een outdoor testcentrum bieden, een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan honderd werknemers. De LRA-loods in het nieuwe project biedt plaats aan 55 vliegtuigen en kan uitbreiden tot 65 vliegtuigen. De toekomstige incubator wordt zo de perfecte uitvalsbasis voor start-ups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector. Uniek is ook dat er drie gecontroleerde outdoor testzones voor drones komen, waarbinnen drones tot een hoogte van een paar honderd meter kunnen vliegen.

"Elk land heeft een eigen, beperkte regelgeving rond drones waardoor de nood aan een duidelijke regulering groeit. Pas wanneer de dronewetgeving universeel wordt, gaan de mogelijkheden met drones echt duidelijk worden", zegt Jacques Waldeyer van LRA. "Drones spelen daarenboven een belangrijke rol in de ontwikkeling van slimme steden", vult burgemeester Veerle Heeren aan. "Ze kunnen gegevens verzamelen, parkeergedrag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin. Het gaat hier niet over kleine drones uit een speelgoedwinkel, maar over grotere toestellen, zoals bijvoorbeeld voor de bouw en defensie." Dat Willemen Groep veel belang hecht aan dronetechnologie en ook zelf drones inzet tijdens zijn bouwprocessen lees je HIER.

De opening van Droneport staat begin 2019 gepland. Bij het project hoort ook de bouw van een controletoren naast de huidige loods en de incubator.

13 december, 2017 - 10:45

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.