Fiets- en voetgangersbrug ecowijk Rives Ardentes geplaatst

Prev Next

Woensdag plaatste NEO-LEGIA, het consortium van Willemen Groep, Jan De Nul Group en CIT-Blaton, met succes de fiets- en voetgangersbrug over de ‘Darse de Meuse’. Deze passerelle vormt een zachte verbinding om de Luikenaars te laten genieten van de voorzieningen van de nieuwe wijk Rives Ardentes. Dankzij de ligging nabij de toekomstige tramhalte ‘Astrid’ zullen de Luikenaars een gemakkelijke toegang hebben tot de nieuwe groene voetgangerszones langs de Maas. In dit stadsvernieuwingsproject staan ecologie en leefbaarheid centraal, waarvan de ‘Passerelle des Reflets’ een duidelijke pijler is.

In maart brachten twee nachtelijke uitzonderlijke transporten de passerelle in twee stukken naar de werf, waar de aannemers haar monteerden. De brug heeft een lengte van 57 m en weegt ongeveer 110 ton. Woensdag tilden twee kranen van CSM Steelstructures haar op haar definitieve positie.

Het ontwerp van de brug maakt een gemakkelijke doorgang voor pleziervaart mogelijk. De brug zal toegankelijk zijn voor alle gebruikers van zachte mobiliteit: fietsers, voetgangers, steps en personen met een beperkte mobiliteit, via natuurlijke hellingen aan de parkkant en via een helling en trappen aan de kant van de tramhalte.
De trap wordt binnenkort geïnstalleerd en alle nodige tests zullen worden uitgevoerd. De passerelle en het gerenoveerde Astridpark zullen eind 2023 openen voor het publiek.

Valérie Loriaux, Project Manager Rives Ardentes: “Eenmaal voltooid zal de ‘Passerelle des Reflets’ een belangrijke schakel vormen voor zachte mobiliteit tussen het centrum van Luik, de aangrenzende wijken en haar openbare ruimten (parken, promenades, pleinen, enz.).”

De plaatsing van de brug zet de ontwikkeling van het Astridpark voort

De publiek-private samenwerking met de stad Luik en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft gekozen om de passerellen te integreren in het project van het ecowijk Rives Ardentes voor een opwaardering van de kwaliteit van de site en een betere toegankelijkheid van de publieke ruimte. De ‘Passerelle des Reflets’ over de Darse is een belangrijk deel van de nieuwe publieke infrastructuren op de site van Rives Ardentes.

De passerelle wordt gefinancierd door het EFRO voor een budget van ongeveer twee miljoen euro in het kader van stedelijke opwaardering. In en rond het park worden wandelpaden en nieuwe groenzones aangelegd. Een nieuwe verbinding met de Atlasbrug en de Quai de Wallonie maakt ook deel uit van het algemene landschapsprogramma.

Rives Ardentes betekent ecologie en leefbaarheid

Behalve de voetgangersbrug, is er ook bijzondere aandacht voor andere vormen van duurzame mobiliteit, zoals een tramlijn, een rivierpendeldienst en gemeenschappelijke ruimten op een terrein met tachtig procent openbare ruimten (groenzones, pleinen, parken en voetgangerspaden). Zo kiest NEO-LEGIA resoluut voor duurzaamheid, ecologie en veiligheid. De oplevering van de ecowijk in Luik is voorzien voor 2031. De eerste bewoners van Rives Ardentes zouden echter al begin 2024 hun intrek kunnen nemen, wanneer de eerste fasen van het project voltooid zijn.

13 april, 2023 - 15:30

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.

Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.