[TIMELAPSE] Gigantische spoorbrug op een uurtje op haar plaats gereden

Prev Next

In Mechelen werd afgelopen weekend een nieuwe spoorbrug geplaatst. Met de hulp van vier mobiele platformwagens werd de brug met een lengte van honderd meter en een gewicht van meer dan 2.300 ton zaterdagochtend opgetild en getransporteerd. Ruim een uur later stond ze op haar definitieve locatie, over de Jubellaan. Vanuit de Willemen Groep werkte Franki Construct mee aan dit huzarenstukje.

Aan de plaatsing van de brug ging heel wat voorbereidend werk vooraf. Alles is ontelbare keren gemeten en nagemeten. Werken als deze vinden echter niet zo vaak plaats in Vlaanderen. Meestal worden de stukken voor een brug elders gemaakt, aangeleverd en wordt de brug vervolgens ter plaatse opgebouwd. Hier werd de brug op de bouwwerf zelf gefabriceerd, opgetild en verplaatst.

Bijzonder kleine foutenmarge

Dagen voor de verplaatsing werd de brug op de mobiele platformwagens geplaatst. De wielen van de wagens werden geprogrammeerd en terwijl een man de knoppen bediende, werd hij begeleid door collega’s die hem minutieuze aanwijzingen doorgaven. Dat moest wel, want de marge om fouten te maken was bijzonder klein: langs beide zijden was amper acht centimeter overschot.

Jubellaan vroeger dan gepland weer open

Tijdens de werken was de Jubellaan afgesloten voor het verkeer. Tonnen zand en stalen platen beschermden de baan en riolering tegen het gewicht van de brug en de platformwagens. Normaal gezien zou de straat ruim 48 uur worden afgesloten, maar omdat de werken zo vlot verliepen, kon de rijbaan ruim twintig uur vroeger dan gepland weer open.

Van 100 naar 160 km/u

De werken kaderen in de aanleg van de spoorbypass, die moet zorgen voor een veel vlottere doorstroming van het treinverkeer op de lijn Brussel – Mechelen – Antwerpen – Nederland. Eens klaar zal de bypass aangesloten worden op de Diabolo-verbinding en op de lijn Mechelen-Schaarbeek. Treinen zullen vanaf dan veel sneller door Mechelen kunnen rijden, want de maximumsnelheid gaat van 100 naar 160 kilometer per uur. Het aantal sporen en perrons gaat ook van tien naar twaalf. In totaal worden er zes nieuwe bruggen aangelegd voor de bypass.

Bekijk de timelapse video die de werken samenvat in amper één minuut of klik hier voor een iets meer uitgebreid beeldverslag. De foto's vind je bovenaan deze pagina in de scrollbalk. Met dank aan ‘Mechelen in beweging’ voor het beeldmateriaal.

7 maart, 2016 - 15:15