Johan Willemen nieuwe voorzitter van het WTCB

Prev Next

Johan Willemen werd op 28 april verkozen als nieuwe voorzitter van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). De CEO van Willemen Groep volgt Jacques Gheysens van bouwbedrijf Degraeve (groep Eiffage) op. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader Paul Willemen, die van 1981 tot 1992 voorzitter was van het WTCB. 

Het WTCB werd opgericht in 1959 en is met 84.000 leden het grootste sectoraal collectief onderzoekscentrum van het land. Het WTCB telt 245 hoogopgeleide medewerkers uit verschillende vakgebieden en heeft vier vestigingen: Sint-Stevens-Woluwe, Heusden-Zolder, Limelette en Brussel. Aan de hand van onderzoek en innovatie, ontwikkeling, alsook informatieverspreiding draagt het WTCB rechtstreeks bij aan de kwaliteits- en productiviteitsverbetering van de bouwsector.

Innoverende technologieën

Het onderzoek van het WTCB spitst zich toe op de huidige en toekomstige behoeften van de sector. Het Centrum staat bedrijven bij in hun zoektocht naar innoverende technologieën, materialen en concepten. Daarnaast is het WTCB een bevoorrechte partner bij het tot stand brengen van nieuwe ontwikkelingen (door middel van contractresearch) en verleent het zijn actieve medewerking aan verschillende prenormatieve en reglementaire studie- en onderzoeksprojecten.

Communicatie

Het WTCB besteedt veel aandacht aan informatieverspreiding. Het stelt dan ook de resultaten van zijn werkzaamheden ter beschikking van alle aannemers en andere bouwprofessionelen. Op dat vlak wil Willemen de lat nog iets hoger leggen. “De communicatie tussen het WTCB en de bouwbedrijven kan nog beter. Hoewel het WTCB al een aantal inspanningen heeft geleverd (uitgebreide website, maandelijkse publicaties, e.a.) stel ik vast dat de resultaten van het onderzoek niet of niet snel genoeg terechtkomen bij de bedrijven en hun mensen op de werf. Dat is mijn eerste prioriteit”, zegt Johan Willemen.

Opleidingen

Op www.wtcb.be zijn alle WTCB-publicaties en andere nuttige informatie voor de bouwsector terug te vinden. Naast de informatie die online en op papier verspreid wordt, geeft het WTCB ook talrijke bouwgerichte opleidingen. Het biedt ook technische en organisatorische bijstand aan.

Johan Willemen zal tijdens zijn voorzitterschap kunnen steunen op het ervaren directieteam van het WTCB dat geleid wordt door Directeur-Generaal Jan Venstermans. Deze wordt bijgestaan door Alain Billiet (Secretaris-Generaal), Johan Vyncke (Directeur Onderzoek en Innovatie), Olivier Vandooren (Directeur Informatie en Bedrijfsondersteuning), Peter Wouters (Directeur Ontwikkeling en Valorisatie) en Georges Klepfisch (Directeur Externe Relaties voor Normalisatie en Certificatie).

7 mei, 2015 - 14:15